Allah’ın izniyle İslam Soru ve Cevap sitesi’nin İslam ve Müslümanlara hizmeti devam ettirebilmesi için Lütfen cömertçe siteye destek olalım.
Allah’a hamd olsun.
,İlim ehline göre sonradan imama tabi olan kişinin İmamla kıldığı rekat, kişinin ilk rekatı olarak sayılmaktadır. Daha sonra tek başına kıldığı rekatlar ise namazın sonudur. İmam Şafii ve İmam Ahmed bu görüştedirler. Mecmu Nevevi4/420
Bu konuya delil ise: Rasulullah sallallahu aleyhi vesellem'in: "Kameti işittiğinizde namaza yürüyün, namaza gittiğinizde vakarlı bir şekilde gidin ve acele etmeyin, yetiştiğiniz kadarıyla kılın, yetişemediğinizi tamamlayın" sözüdür. Buhari 636. Muslim 602. Daha fazla bilgi için (49037) nolu sorunun cevabına bakınız.
Bunun üzerine söz konusu gecikme ister farz namazlarda olsun ister bayram ve yağmur namazlarında olsun fark etmez. Şayet me'mum bayramın bir rekatına yetişirse, onun için bu rekat birinci rekat olarak hesaplanır. İmam selam verdikten sonra me'mum kalkar ikinci rekatı kılar ve rekat başında beş tekbir getirir, çünkü onun için ikinci rekat hükmündedir.
Kişi, şayet yağmur namazından bir rekata yetişirse, imam selam verdikten sonra kalkar ve beş tekbir getirerek ikinci rekatı tamamlar.
Şayet namazın secdesine veya son oturuşa yetişirse, imam selam verdikten sonra me'mum kalkar iki rekat kılar; birinci rekatta ihram tekbirinden sonra altı veya yedi tekbir getirir, ikinci rekatta ise kalkış tekbiri haricinde beş tekbir getirir.
En iyisini Allah bilir.