Allah’ın izniyle İslam Soru ve Cevap sitesi’nin İslam ve Müslümanlara hizmeti devam ettirebilmesi için Lütfen cömertçe siteye destek olalım.
Abdestliyken bir miktar tatlı yedim sonra ağzımı yıkamadan namaza durdum. Buna binaen namazım geçerli olur mu?
Allah’a hamd olsun.
Namaza duran bir kişinin yiyecek artıklarından ağzına yapışmış olan şeyleri ve ağzının (kötü) kokusunu gidermesi müstehaptır. Bu nedenle namaza durma esnasında misvak kullanmak meşru kılınmıştır. Ancak bunu yapmazsa da o kimseye bir günah yoktur, namazı da geçerli olur.
Ahmed 2541’te İbn Abbas radıyallahu anhuma’dan onun şöyle dediğini rivayet etmiştir: “Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem’i kemikli bir koyun eti yiyip sonra ağzını çalkalamadan ve suya dokunmadan namaz kıldığını gördüm.” (Elbani, es-Sahîha, 3028’de rivayeti sahih saymıştır)
Ebu Davud, 197’de Enes radıyallahu anhuma’dan onun şöyle dediğini rivayet etmiştir: “Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem’i süt içip sonra ağzını çalkalamadan abdest de almadan namaz kıldığını gördüm.” (Elbani, Sahîhu Ebu Davud’da rivayeti hasen saymıştır)
Avnu’l-Ma’bûd’da Azimabadî der ki: “Burada sütten ve sütten başka içinde yağ bulunan yiyeceklerden sebep ağzın çalkalanmasının zorunlu bir emir olmadığına aksine kişinin tercihine bağlı olduğuna delil vardır.”
Şeyh Bin Baz rahimehullah’a şöyle soruldu: “Ben abdestliyken farz namazın vakti gelmişti. Ancak ben bir şey yemiştim. Dişlerimin arasında yediğim şeyin artıkları kalmıştı diye düşünüyorum. Bunun üzerine bunu gidermek için benim ağzımı yapmam vacip olur mu? Yoksa olmaz mı?”
O da şöyle cevap verdi: “Yiyecek kalıntıları nedeniyle ağzı yıkamak müstehaptır. Dişlerinin arasında bu kalıntılardan bir şeyin kalmasının namazın hükmüne bir zararı yoktur. Ancak yenilen şey deve eti olduğu takdirde namazdan önce abdest almak gerekir. Çünkü deve eti abdesti bozar.” (Mecmûu Fetevâ İbn Baz, 29/52)
Allah en iyisini bilir.