Allah’ın izniyle İslam Soru ve Cevap sitesi’nin İslam ve Müslümanlara hizmeti devam ettirebilmesi için Lütfen cömertçe siteye destek olalım.
Biz üç kardeşiz. En büyüğümüz petrol mühendisi olarak çalışıyor, ikinci kardeşimiz özel bir dil okulunda Arapça dili öğretmeni olarak çalışıyor, ben de müşteri hizmetleri sektöründe çalışıyorum. Her ay herkesin kendi maddi imkanına göre annemize belirli bir meblağda para veririz. Mesela mühendis olan 1000 TL, öğretmen olan 600 TL veriyor; ben de 300 TL veriyorum. Oran olarak % 10, % 6 ve % 3 oluyor. Annem de bu paranın belirli bir miktarını biriktirmeye çalışıyor. Annemin vefat etmesi durumunda bu para bize eşit olarak mı yoksa her birimizin verdiği orana göre mi dağıtılır?
Allah’a hamd olsun.
Bu para anneye, bir bağış/hediye, bir sıla(-ı rahim)/yakınlık ve bir ihsanda bulunma vesilesi olarak verildiğinde, ki aşikar ve bariz olan da budur, o zaman bu para annenin mülkü olur. Anne vefat edince de ondan kalan tüm varlıklar miras konusuna girer; o parayı ona verenlere bakılmaksızın annenin varisleri arasında paylaştırılır. Annenin erkek çocuklarının bundaki payları da eşit olur.
Ancak anneye borç vermek amacıyla bu para verilmişse eğer anne de bu borcu ödemeden ölmüşse bu para paylaşılmadan evvel onun bıraktığı paradan alınır ve borçlandığı kişilere, borçlandığı miktarınca, Allah Teala’nın miras hakkındaki şu ayetine göre, verilir: “(Bu miras paylaştırma, ölenin) yapacağı vasiyetten ya da borcundan sonradır.” (Nisa, 11)
En doğrusunu Allah bilir.