Soru ve Cevap sitesini destekleyiniz.

Allah’ın izniyle İslam Soru ve Cevap sitesi’nin İslam ve Müslümanlara hizmeti devam ettirebilmesi için Lütfen cömertçe siteye destek olalım.

Yolculuk esnasında yolcuya ne denilir yolcu ne cevap verir

12-08-2019

Soru 204955

Yolculuk esnasında yolcuya nasıl bir dua yapılır, duayı içimizden mi söyleriz yoksa duyacakları şekilde mi?

Cevap metni

Allah’a hamd olsun.

,

Birincisi: Yolculuk yapacak bir kimseyi uğurlarken şöyle demesi mustehaptır: “Sizin dininizi, emânetlerinizi ve amellerinizin  sonuçlarını Allah’a emânet ediyorum.”(1) (Ebu Davud/2601)

Abdullah el Hatami şöyle dedi: Rasulullah Sallallahu Aleyhi Vesellem orduyu uğurlarken şöyle derdi: “Sizin dininizi, emânetlerinizi ve amellerinizin  sonuçlarını Allah’a emânet ediyorum.”

Ebu Hureyre radiyallahu anhu şöyle dedi: “Rasulullah Sallallahu Aleyhi Vesellem beni uğurlarken bana şöyle dedi: “Seni, kendisine ısmarlanan şeyler zâyi olmayan Allah’a emânet ediyorum” 

Enes radiyallahu anhu şöyle dedi: Bir adam Rasulullah Sallallahu Aleyhi Vesellem’e gelip şöyle dedi: “Ben yolculuk yapmak istiyorum bana nasihat ederek azık ver”. Rasulullah Sallallahu Aleyhi Vesellem: “Allah seni takvayla azıklandırsın” adam daha fazla istiyorum dedi: Allah’ın Rasulu: “Allah senin günahlarını affetsin” dedi. Adam anam babam sana feda olsun daha fazla istiyorum dedi: Allah’ın Rasulu:  “Olduğun yerde Allah sana hayrı kolaylaştırsın”  (Tirmizi/3444)

Salim radiyallahu anhu’dan rivayet ettiğine göre İbn Ömer yolculuk yapmak isteyen kimseye şöyle derdi: “Rasulullah Sallallahu Aleyhi Vesellem bizi uğurladığı gibi seni uğurlamam için bana yaklaş”  der ve şöyle devam ederdi: Seni, kendisine ısmarlanan şeyler zâyi olmayan Allah’a emânet ediyorum” 

 (Tirmizi/3443)

Yolcu, yukarıda duayı söyledikten sonra yolcunun ailesi veya arkadaşları “ Allah seni hayırla mükafatlandırsın” demesi, ona hayırlı dua etmesi, veya dua istemesi mustehaptır. (el ezkar 217)

İkincisi: Hadislerden anlaşıldığı üzere Rasulullah Sallallahu Aleyhi Vesellem bu duayı söylerken sahabeler işitirlerdi. Bu nedenle İbn Ömer’in yaptığı gibi karşıdakinin duyacağı şekilde sesli yapmak sünnettir.

En iyisini Allah bilir.

Dua Yolculuk/Sefer Adabı
İslam soru-cevap sitesinde göster