Soru ve Cevap sitesini destekleyiniz.

Allah’ın izniyle İslam Soru ve Cevap sitesi’nin İslam ve Müslümanlara hizmeti devam ettirebilmesi için Lütfen cömertçe siteye destek olalım.

Aşure orucuna niyetlendi ancak oruç tutmadı, kaçırdığı sevap ve fazileti nasıl telafi edebilir?

10-09-2018

Soru 225093

Aşure günü ile önceki ve sonraki günlerini tutmaya niyet ettim, dokuzuncu gününü tuttum ancak onuncu günde yanlış yaparak orucumu bozdum. Fakat on birinci gününü tutacağım, bununla birlikte ben Aşure gününün faziletini elde etmek ve bir senenin günahları affedilmesini umuyorum, kaçırdığım bu günü nasıl telafi edebilirim?

Cevap metni

Allah’a hamd olsun.

Birincisi: Fıkıh alimlerden bir gurup, Aşure günü ile birlikte bir gün önce ve bir gün sonra oruç tutmanın mustehap olduğunu görmüşler, alimler bu şekilde tutulan orucu en yüksek mertebe olarak görmektedirler.

İbn Kayyım Rahimehullah şöyle dedi: “Aşure orucu tutmanın üç basamağı bulunmaktadır: en mükemmeli: Aşure ile birlikte bir gün önce ve bir gün sonra oruç tutulmasıdır. Daha aşağı basamak: dokuzuncu ve onuncu günlerin tutulmasıdır. Hadislerin çoğu bu basamaktan bahseder. Üçüncü basamak: sadece onuncu günde oruç tutmaktır. (Zadul Mead 2/76) daha detaylı bilgi için (128423) nolu sorunun cevabına  bakınız.

İkincisi: Kim Aşure günü oruç tutmaya niyet ederse sonra da tutmazsa onun durumu aşağıdaki durumlardan birine girer:

Kasıtlı olarak terk etmiştir: bu kişiye Aşure orucu ona yazılmaz ve faziletine erişmez çünkü o orucu tutmamıştır.

Unuttuğu için bırakmıştır ancak oruç tutmaya niyet etmişti: bu kişinin inşaallah sevap alacağını umut ederiz.

Hastalık için bırakmıştır: ancak daha önceleri bu günde oruç tutmayı alışkanlık haline getirmiştir. Bu defa da oruç tutmaya azim göstermiş ancak hastalık onu engellemiştir. Bunun da oruç sevabı alacağını umut ederiz. Çünkü Ebu Musa Radiyallahu anhu şöyle dedi: Rasulullah Sallallahu aleyhi vesellem: kul hastalandığı zaman veya yolculuğa çıktığı zaman, sağlıklı ve ikamet halindeyken yaptığı amellerin sevabı yazılır.” Demiştir.

İbn Baz Rahimehullah şöyle soruldu: Ben her sene Aşure orucunu tutan bir kişiyim ancak geçen sene oruç tutmayı unuttum ancak on birinci gününü tuttum bu yaptığım doğru mudur?

Şeyh şöyle cevap verdi: Şüphesiz Muharrem ayının orucu hepsi güzeldir, oruç tutabildiğin kadar tutman güzeldir. Allah’tan umut ederiz ki kaçırdığın günün sevabını alırsın çünkü kasıtlı terk etmedin, on birinci günü tutman da güzel bir ameldir. Senin durumun, onuncu günde hastalanmış ama on birinci günde oruç tutmuş kimsenin durumuna benzer. http://www.binbaz.org.sa/mat /13711

Sonuç olarak: Aşure günü oruç tutmaya niyet etmenle birlikte özürlü bir şekilde iftar etmene rağmen ecir almanı umuyoruz. Ancak özür yoksa sevap ta yoktur. Çünkü sevap çalışan veya çalışmaya niyet edene vardır. Zira Enes bin Malik Radiyallahu anhu’dan rivayet edildiğine göre Rasulullah Sallallahu aleyhi vesellem Tebuk savaşından dönerken Medine’ye yaklaştığında şöyle dedi: “Medine’de öyle bir gurup insan var ki, yürüdüğün her adımda ve geçtiğiniz her vadide sizinle beraberdiler, sahabeler: onlar Medine’de oldukları halde mi? Diye sordular. Rasulullah Sallallahu aleyhi vesellem: Evet onlar Medine’de oldukları halde. Onları özür engelledi. (Buhari/4423)

Aşure günü tutmakta bir gevşeklik meydana gelmesine karşın gelecekte daha fazla hayır ve ibadet etmeye çalış ve gevşeklik göstermemeye çalış.

Kaçırdığın sevabı elde etme konusunda ki ciddiyetin tamamlayıcısı olarak; Muharrem ayının faziletine binaen bu aydan tutabildiğin kadar oruç tutman önerilir.

Zira Ebu Hureyre Radiyallahu anhu’dan rivayet edildiğine göre Rasulullah Sallallahu aleyhi vesellem şöyle demiştir: “Ramazan orucundan sonra en faziletli oruç Allah’ın ayı olan Muharrem orucudur.” Muslim 1163)

Günahların affedilmesi: tövbenin sağlam yapılması ve yenilenmesiyle ve sürekli istiğfar etmekle mümkündür. Her ne kadar Aşure günü bir senenin günahlarına kefarettir. Arefe günü orucu da iki senenin günahlarına kefarettir. Sağlam ve samimi tövbe tüm günahlara kefarettir.

Daha fazla bilgi için (21819) nolu sorunun cevabına bakınız.

En iyisini Allah bilir.

Nafile Oruç Faziletli Ameller
İslam soru-cevap sitesinde göster