Allah’ın izniyle İslam Soru ve Cevap sitesi’nin İslam ve Müslümanlara hizmeti devam ettirebilmesi için Lütfen cömertçe siteye destek olalım.
Bir şirketin hesaplarını yönetmekteyim, şirketin faizle uğraşan bankalarda hesapları bulunmaktadır. Ancak şirketin sahipleri sadece vadesiz cari hesaplar açmakta olup faizleri almıyorlar. Duran paraları sabit olmayan kazanç sağlayan İslami bankalara yatırmak daha iyi değil mi? Bu mümkünse elde edilen kazancı vergi, gümrük vb. konularda mı harcanır yoksa her konuda harcanabilir mi?
Allah’a hamd olsun.
Birincisi:
Faizle uğraşan bankalara para yatırmak haramdır. Fakat parayı korumak ihtiyacı olduğunda caiz olur. Bu durumda bile para, vadesiz hesaba yatırılması gerekir. Değişken kazanç veren hesap açtırmakta faizle borç vermek hükmündedir. Vadesiz hesap ise her ne kadar bankaya yarar sağlasa da bankayla faizli bir sözleşme bulunmamaktadır.
Daimi Fetva Kurulu 13/346 şöyle fetva vermiştir: Faizle uğraşan banka ve benzer finans kurumlarında para yatırmak caiz değildir. Para yatırmak fayda sağlasın veya sağlamasın hüküm aynıdır. Çünkü para yatırmakla günahta yardımlaşma meydana gelir. Yüce Allah şöyle buyurdu: “Ama günah ve düşmanlık üzere yardımlaşmayın” Maide/2
Fakat parasının çalınması, başkası tarafından el konulması vb. nedenlerden dolayı parasını kaybetmesinden korkarsa ve faiz bankasından başka bir çaresi yoksa bu durumda söz konusu bankalara faizsiz bir şekilde parasını yatırabilir.
İkincisi:
Muamelesini şeriat hükümlerine göre düzenleyen bankalarda yatırım yapmak caizdir. Bu durumda da elde edilen kazançlardan tüm yönlerle istifade edilebilir.
Ancak soru soran kişinin ülkesinde söz konusu banka, parasının çoğunu devletin faizli senetlerinde yatırım yapmaktadır. Zira bu bilgi kendi sitesinde yıllık raporunda açıklanmaktadır. Bu nedenle bu bankada yatırım yapmak caiz değildir.
Fakat vadesiz hesap açtırarak parasını yatırabilir. Daha temiz ve daha sağlam bir banka bulursa daha iyi olur.
En iyisini Allah bilir.