Soru ve Cevap sitesini destekleyiniz.

Allah’ın izniyle İslam Soru ve Cevap sitesi’nin İslam ve Müslümanlara hizmeti devam ettirebilmesi için Lütfen cömertçe siteye destek olalım.

Hayızdan önce gelen bulanık (kahverengimsi) sıvı, hayız sayılır

13-08-2013

Soru 50430

Bir kadın, hayızdan altı gün sonra açık kahverengi bir sıvı görse, hayızlı sayılır mı sayılmaz mı?

Cevap metni

Allah’a hamd olsun.

Eğer kadın, hayızdan önce bulanık (kahverengimsi) bir sıvı görürse, bu sıvı hayızdan sayılır. Yok eğer hayızdan temizlendikten sonra bu sıvıyı görürse, hayızdan sayılmaz. Dolayısıyla bu durum, onun namaz kılmasına ve oruç tutmasına engel değildir.

Değerli âlim Muhammed b. Salih el-Useymîn -Allah ona rahmet etsin- hayız üzerindeki geçici durumu açıklarken şöyle demiştir:

"Üçüncü türü: Sarı veya bulanık renkli sıvıdır. Tıpkı yaranın suyu gibi, kadının kanı sarı renkli veya sarı ile siyah arasında bulanık görmesidir. Bu sıvı, eğer hayız sırasında ise veya hayızdan temizlenmeden önce ise, hayız hükmünü alır. Eğer hayızdan temizlendikten sonra ise, hayız sayılmaz.

Çünkü Ümmü Atiyye -Allah ondan râzı olsun- o şöyle demiştir:

كُنَّا لاَ نَعُدُّ الْكُدْرَةَ وَالصُّفْرَةَ بَعْدَ الطُّهْرِ شَيْئًا. [ رواه البخاري وأبو داود والنسائي وابن ماجه واللفظ لأبي داود ]

"Biz,hayızdan temizlendikten sonraki sarılık ve bulanıklığı (sarı ve kahverengimsi sıvıyı) bir şey saymazdık." (Buhârî; hadis no: 320. Ebû Dâvûd, hadis no: 307.Nesâî; hadis no:368. İbn-i Mâce; hadis no:647. Lafız, Ebu Dâvud'a âittir.) ("(Doğal Kanlar Risâlesi", s: 19)

Değerli âlim Muhammed b. Salih el-Useymîn -Allah ona rahmet etsin- hayız konusunda yine şöyle demiştir:

"Kadınların hayız konusundaki problemleri sahili olmayan denize benzer. Bu problemlerin sebeplerinden birisi de hamileliği ve hayzı engelleyen haplar kullanmalarıdır. Eskiden insanlar bu gibi problemlerin çoğunu bilmezlerdi. Kadınlar var olduğundan beri bu problemlerin olduğu doğrudur. Fakat sorunlarının çözümünde insanı şaşkına çeviren bu şekildeki bir artış üzüntü verici bir durumdur.

Bu konuda genel kural şudur:

Bir kadın temizlendiği ve hayızdan temizlendiğine kesin kanaat getirdiği zaman, yani hayız bezi kireç gibi beyaz çıktığı zaman, ki o kadınların bildikleri beyaz bir sıvıdır, artık temizlendikten sonraki hiçbir sarılık, bulanıklık, nokta veya rutubet hayız sayılmaz. Kadının namaz kılmasına, oruç tutmasına ve kocasının onunla cinsel ilişkiye girmesine engel değildir. Çünkü o hayız değildir.

Nitekim Çünkü Ümmü Atiyye -Allah ondan râzı olsun- o şöyle demiştir:

كُنَّا لاَ نَعُدُّ الْكُدْرَةَ وَالصُّفْرَةَ شَيْئًا. [ رواه البخاري]

"Biz, sarılıkla bulanıklığı (sarı ve kahverengimsi sıvıyı) bir şey saymazdık." (Buhârî)

Ebu Davud'un rivâyetinde ise şu fazlalık vardır:

"...hayızdan temizlendikten sonraki..."(Hadisin senedi sahihtir.)

Buna göre deriz ki:

Hayızdan temizlendiğine kesin kanaat getirdikten sonra meydana gelen bu gibi şeylerin hiçbirisi kadına bir zarar vermez, namazına, orucuna ve kocasıyla cinsel ilişkiye girmesine engel olmaz. Fakat hayızdan temizlendiğini görünceye kadar acele etmemesi gerekir. Çünkü bazı kadınlar kan hafiflediği zaman acele ederler ve temizliği görmeden hemen yıkanırlar. Bunun içindir ki sahâbe kadınları mü’minlerin annesi Âişe’ye -Allah ondan râzı olsun- içinde sarılık olan bir pamuk gönderirler ve fikrini sorarlardı.

Nitekim Ümmü Alkame'den -Allah ondan râzı olsun- rivâyet olunduğuna göre o şöyle demiştir:

كَانَ النِّسَاءُ يَبْعَثْنَ إِلَى عَائِشَةَ أُمِّ الْـمُؤْمِنِينَ بِالدُّرْجَةِ فِيهَا الْكُرْسُفُ فِيهِ الصُّفْرَةُ مِنْ دَمِ الْـحَيْضَةِ يَسْأَلْنَهَا عَنِ الصَّلاةِ فَتَقُولُ لَهُنَّ: لاَ تَعْجَلْنَ حَتَّى تَرَيْنَ الْقَصَّةَ الْبَيْضَاءَ، تُرِيدُ بِذَلِكَ الطُّهْرَ مِنَ الْـحَيْضَةِ. [رواه البخاري معلقًا ]

"Sahâbe kadınları, (âdet zamanında) ferclerine sıkıştırdıkları, üzerinde hayız kanından sarılık bulunan pamuğu küçük bir kabın içinde mü'minlerin annesi Âişe'ye gönderirler ve ona namaz hakkında sorarlardı.

Âişe -Allah ondan râzı olsun- onlara:

-Beyaz akıntıyı (kireç beyazlığını) görünceye kadar namaz kılmak için acele etmeyin' derdi.

Âişe -Allah ondan râzı olsun-beyaz akıntı ile hayızdan temizlenmeyi kast ederdi." (Buhârî' de hadisi muallak olarak (senedini zikretmeden) rivâyet etmiştir. Kitabu'l-Hayz, "Hayızın başlangıcı ve bitişi bâbı")

adet ve Lohusalık
İslam soru-cevap sitesinde göster