Allah’ın izniyle İslam Soru ve Cevap sitesi’nin İslam ve Müslümanlara hizmeti devam ettirebilmesi için Lütfen cömertçe siteye destek olalım.
Doktor bana her gün bir tane almam için bazı vitamin ilaçları yazdı. Bu vitamin ilaçlarını Ramazan'da sahurdan sonra alması câiz midir?
Allah’a hamd olsun.
Allah Teâlâ, (Ramazan'da) fecrin doğuşuna kadar yiyip içmeyi müslümanlara mübâh kılmıştır. Bu sebeple fecir (fecr-i sâdık) doğduktan sonra yeme ve içmeyi haram kılmıştır. Bir kimsenin fecrin doğuşundan sonra yemek yemesi veya ilaç alması arasında hiçbir fark yoktur.
Nitekim Allah Teâlâ bu konuda şöyle buyurmuştur:
... وَكُلُواْ وَاشْرَبُواْ حَتَّى يَتَبَيَّنَ لَكُمُ الْخَيْطُ الأَبْيَضُ مِنَ الْخَيْطِ الأَسْوَدِ مِنَ الْفَجْرِ ثُمَّ أَتِمُّواْ الصِّيَامَ إِلَى الَّليْلِ... [ سورة البقرة من الآية :187 ]
"Sabahın aydınlığı, gecenin karanlığından ayırt edilinceye kadar yiyin ve için. Sonra da (güneşin batışı ile gecenin başlangıcı olan) akşama kadar orucu tamamlayın." (Bakara Sûresi:187)
Abdullah b. Ömer'den -Allah ondan ve babasından râzı olsun- rivâyet olunduğuna göre, Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem- şöyle buyurmuştur:
إِنَّ بِلاَلًا يُؤَذِّنُ بِلَيْلٍ فَكُلُوا وَاشْرَبُوا حَتَّى يُنَادِيَ ابْنُ أُمِّ مَكْتُومٍ. ثُمَّ قَالَ - أي ابن عمر - : وَكَانَ رَجُلًا أَعْمَى لَا يُنَادِي حَتَّى يُقَالَ لَهُ : أَصْبَحْتَ أَصْبَحْتَ. [ رواه البخاري ومسلم ]
"Bilâl gece vakti ezan okur, İbn-i Ümmi Mektûm ezân okuyuncaya kadar yiyin, için. Sonra -İbn-i Ömer- şöyle dedi:
- (İbn-i Ümmi Mektûm) âmâ bir adam idi. Kendisine: Fecir doğdu, fecir doğdu, denmedikçe ezân okumazdı." (Buhârî; hadis no: 592. Müslim; hadis no: 1092)
Abdullah b.Mes'ud'dan -Allah ondan râzı olsun- rivâyet olunduğuna göre, Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem- şöyle buyurmuştur:
لَا يَمْنَعَنَّ أَحَدَكُمْ أَذَانُ بِلالٍ مِنْ سَحُورِهِ، فَإِنَّهُ يُؤَذِّنُ لِيَرْجِعَ قَائِمَكُمْ وَيُنَبِّهَ نَائِمَكُمْ. [ رواه البخاري ومسلم ]
"Bilâl'in ezânı hiçbirinizi sahur yemeğinden alıkoymasın. Çünkü o, henüz gece iken ezân okur. Amacı da, gece namazı kılmakta olana sabahın yaklaştığını bildirmek, uykuda olanınızı uyandırmak içindir." (Buhârî; hadis no: 6802. Müslim; hadis no: 1093)
Buna göre fecir doğmamışsa, sahurdan sonra ilaç almanız câizdir.Bunda günah yoktur. Sahur yenilen yemeğin ve alınan ilacın eserinin, Ramazan'ın gündüzünde insan vûcudunda kalması, sahurun bereketlerinden birisidir.Bunun içindir ki müslümanın, Ramazan'ın gündüzünde açlığa dayanabilmesi için sahur yemeğini geciktirmesi meşrû kılınmıştır.
Allah Teâlâ'dan size dünya ve âhirette âfiyetler dileriz.
Allah Teâlâ en iyi bilendir.