حکم عبور کودک از جلوی نمازگزار

103427

تاریخ نشر : 09-12-2021

بازدیدها : 4157

سوال

حکم عبور کودک کم‌تر از پنج سال از جلوی نماز چیست؟ اگر بخواهیم جلوی او را بگیریم کارش را بیشتر تکرار می‌کند یا شاید همانجا در محل سجده‌گاه بنشیند و یا حتی روی سر نمازگزار! مخصوصا اگر کمتر از سه سال سن داشته باشد. در این حال چه کار باید کرد؟

متن پاسخ

الحمدلله.

«بر اساس عموم ادله‌ی شرعی واجب این است که جلوی او گرفته شود، از جمله این سخن رسول الله ـ صلی الله علیه وسلم ـ که می‌فرماید: هرگاه کسی از شما به سوی چیزی که او را از مردم ستر می‌کند (ستره‌ی نماز) نماز گزارد، اگر کسی خواست از برابرش (میان او و ستره‌اش) بگذرد باید او را دفع کند، پس اگر اصرار کرد با او بجنگد چرا که او یک شیطان است (متفق علیه) منظور از با او بجنگد یعنی با قدرت او را دفع کند. والله ولی التوفیق» (مجموع فتوای الشیخ بن باز: ۲۹/ ۳۲۷).

اما اگر کودک بارها این کار را تکرار کرد و منع او باعث مشغولیت نمازگزار شد در این صورت او را رها می‌کند و مشغول باز داشتن وی نمی‌شود.

حافظ ابن حجر در فتح الباری می‌گوید:

ابن بطال و دیگران اتفاق بر این مساله را نقل کرده‌اند که جایز نیست نمازگزار برای دفع او (کسی که از جلوی نماز او می‌گذر) از جایش حرکت کند، و همینطور جایز نیست برای دفع او حرکت بسیار انجام دهد زیرا این برای نماز بدتر از عبور [شخص از برابر نمازگزار] است.