خون‌ریزی در حال روزه

سوال

حکم کسی که در هنگام روزه‌ی رمضان به مدت ۲۸ روز دچار خون‌دماغ شده چیست؟ این را بگویم که من ۵۹ سال دارم و هرگز در طول زندگی‌ام دچار خون‌دماغ نشده بودم اما ماه رمضان سال گذشته روزی سه تا شش بار از صبح تا هنگام افطار دچار این مشکل می‌شدم و پیش می‌آمد که خون به حلقم می رسید و به صورت جامد آن را پس می‌زدم.

متن پاسخ

الحمدلله.

«اگر مساله اینطور است که گفتید روزه‌تان صحیح است؛ زیرا این خون‌دماغ بدون اراده‌ی شما بوده و در پی آن حکم بر بطلان روزه‌ی شما نمی‌شود. ادله‌ی آسانی در شریعت دال بر همین مساله است، از جمله آنجا که الله متعال می‌فرماید:

لاَ يُكَلِّفُ اللّهُ نَفْسًا إِلاَّ وُسْعَهَا [بقره: ۲۸۶]

(الله هیچ کس را جز به اندازه‌ی توانایی‌اش تکلیف نمی‌کند)

و آنجا که می‌فرماید:

مَا يُرِيدُ اللّهُ لِيَجْعَلَ عَلَيْكُم مِّنْ حَرَجٍ [مائده: ۶]

(الله نمی‌خواهد برای شما تنگنایی قرار دهد).

وبالله التوفيق ، وصلى الله على نبينا محمد وآله وصحبه وسلم».

کمیسیون دائم پژوهش‌های علمی و فتوی.

شیخ عبدالعزیز بن عبدالله بن باز، شیخ عبدالرزاق عفیفی، شیخ عبدالله بن غدیان، شیخ عبدالله بن قعود.

فتاوى اللجنة الدائمة للبحوث العلمية والإفتاء (۱۰/ ۲۶۴ ـ ۲۶۵).

در همین فتوی آماده است:

اگر بدون اختیار شخص درحال روزه از وی خونی خارج شد، روزه‌اش صحیح است.

شیخ عبدالعزیز بن عبدالله بن باز، شیخ عبدالرزاق عفیفی، شیخ عبدالله بن غدیان.

فتاوى اللجنة الدائمة للبحوث العلمية والإفتاء (۱۰/ ۲۶۸).