جمعه 10 شوال 1445 - 19 آوریل 2024
فارسی

فدیهٔ شخصی که ممنوعات احرام را انجام داده باید در داخل حرم داده شود یا در محل ارتکاب آن کار؟

سوال

من صاحب سوال شمارهٔ (104178) هستم. سوال من دربارهٔ کفارهٔ ممنوعات احرام است؛ آیا غذا دادن به شش مسکین در مکه باید باشد یا در شهری که در آنجا اقامت دارم؟ چون کار ممنوعی که من انجام دادم هم در مکه بود و هم در شهر خودم.

متن پاسخ

الحمدلله.

فدیه‌ای که به سبب انجام یکی از ممنوعات احرام واجب شده را انسان می‌تواند در حرم انجام دهد یا در محلی که آن کار را انجام داده، به جز شکار که فدیه‌اش باید در خود حرم باشد.

در روض المربع آمده است: «فدیهٔ بيماری یا ناراحتی در سر که منجر به تراشیدن سر و پوشیدن لباس می‌شود و مانند آن همچون استفاده از خوشبویی و پوشاندن سر و هر کار ممنوعی که خارج از حرم انجام داده و قربانی احصار (باز داشته شدن) همانجایی ادا می‌شود که سببش وجود دارد چه در حرم باشد یا در خارج آن؛ زیرا پیامبر ـ صلی الله علیه وسلم ـ قربانی خود را در همان جایی که بود یعنی در حدیبیه انجام داد که جزو حرم نیست، و انجام آن در حرم نیز جایز است.

روزه و تراشیدن سر در هر جایی درست است زیرا نفعش متعدی نیست بنابراین خاص کردن آن [به مکان معین] فایده‌ای ندارد».

شیخ ابن عثیمین ـ رحمه الله ـ در شرح الکافي می‌گوید: «در مورد آنچه به سبب یک کار ممنوع واجب شده مانند تراشیدن سر یا پوشیدن لباس و مانند آن به جز فدیهٔ شکار [در حرم] شخص ـ بر اساس مذهب ـ صاحب اختیار است که در همان محلی که مرتکب ممنوع شده، انجامش دهد زیرا این مکانی است که سبب کار در آن رخ داده، یا آنکه در مکه انجامش دهد؛ زیرا اصل در هدایا [قربانی‌ها] این است که به مکه برسد و مذهب نیز همین است و صحیح نیز همین است که انسان برای فدیه‌ای که به سبب انجام کار ممنوع واجب شده مخیر است ـ به جز جریمهٔ شکار ـ که آن را در همان مکان صید انجام دهد چرا که سببش آنجا رخ داده، یا آن را به مکه بیاورد زیرا اصل در هدایا این است که به کعبه برسد».