پنجشنبه 16 شوال 1445 - 25 آوریل 2024
فارسی

حضور در اعیاد مشرکان و تبریک گفتن این اعیاد به آنان

سوال

آیا حضور در جشن‌های مربوط به اعیاد نصرانیان و تبریک گفتن به آنان به این مناسبت جایز است؟

متن پاسخ

الحمدلله.

حضور یافتن در اعیاد مشرکان - نصرانیان یا دیگران - جایز نیست.

ابن قیم ـ رحمه الله ـ می‌گوید: «به اتفاق علمایی که اهل علم هستند، برای مسلمانان حضور در اعیاد مشرکان جایز نیست و فقهای مذاهب چهارگانه در کتاب‌های‌شان به این امر تصریح کرده‌اند… بیهقی با سندی صحیح از عمر بن الخطاب ـ رضی الله عنه ـ روایت کرده که ایشان فرمودند: «در روز عید مشرکان به کلیساها [و معابد] آنان وارد نشوید زیرا خشم [الهی] بر آنان نازل می‌شود». همچنین عمر بن الخطاب ـ رضی الله عنه ـ می‌فرماید: «در اعیاد دشمنان الله از آنان دوری کنید». و بیهقی با سند جید از عبدالله بن عمرو ـ رضی الله عنه ـ روایت کرده که فرمود: «کسی که از سرزمین عجم‌ها بگذرد و نوروز و مهرگان آنان را انجام دهد (در آن شرکت کند) و خود را به آنان شبیه سازد تا آنکه [در همین حال و بدون توبه] بمیرد، در روز قیامت با آنان محشور خواهد شد» (أحکام أهل الذمة: ۱/ ۲۷۳-۲۷۴).

اما دربارهٔ تبریک گفتن آنان به مناسبت اعیادشان، در پرسش شمارهٔ (947 ) پاسخ داده‌ایم و توصیه می‌کنیم که به آن مراجعه کنید.

منبع: شیخ محمد صالح المنجد