جمعه 19 رمضان 1445 - 29 مارس 2024
فارسی

وقت دعا در هنگام افطار

سوال

روزه‌دار در هنگام افطارش دعایی مستجاب دارد، اما این دعا کی هست؟ قبل از افطار یا در اثنای آن یا پس از افطار؟ و آیا دعایی از پیامبر ـ صلی الله علیه وسلم ـ وارد شده که برای این وقت پیشنهاد کنید؟

متن پاسخ

الحمدلله.

این سوال را از شیخ محمد ابن عثیمین ـ رحمه الله ـ پرسیدیم و ایشان چنین پاسخ گفتند:

این دعا پیش از افطار، هنگام غروب است؛ زیرا در این هنگام شکستگی نفس و فروتنی آن و روزه‌داری با هم یکجا است، و همه‌ی اینها اسباب اجابت دعا هستند. اما پس از افطار نفس راحت شده و شاد است و چه بسا غفلتی حاصل گردد. اما دعایی از پیامبر ـ صلی الله علیه وسلم ـ وارد شده که اگر صحیح باشد برای پس از افطار است و آن دعا چنین است: ذَهَبَ الظَّمَأُ وَابْتَلَّتْ الْعُرُوقُ وَثَبَتَ الأَجْرُ إِنْ شَاءَ اللَّهُ (تشنگی رفت و رگ‌ها تر شد و ان شاءالله پاداش آن تثبیت شد) [به روایت ابوداود. آلبانی در صحیح سنن ابی‌داود (۲۰۶۶) آن را حسن دانسته است]. که این دعا ممکن نیست مگر پس از افطار. همینطور از برخی صحابه این دعا وارد شده که اللهُمَّ لَكَ صُمتُ وَعَلى رِزقِكَ أفطَرت (خداوندا برایت روزه گرفتم و بر روزی‌ات افطار کردم).

بنابراین شما هر دعایی را که مناسب می‌دانی می‌گویی.

منبع: دیدار ماهیانه‌ی شماره ۸ شیخ محمد بن صالح العثیمین رحمه الله