انجام حج با مالی که اصل آن از وام ربوی بوده است

سوال

دتی پیش به قصد خرید اتومبیل از یکی از بانک‌های ربوی وام گرفتم، اما الان از کارم پشیمان شده و توبه کرده‌ام و امیدوارم خداوند عزوجل توبه‌ام را پذیرفته باشد. هم اکنون آن اتومبیل را فروخته‌ام و قصد رفتن به حج امسال را دارم، آیا جایز است با این پول حج کنم؟ چون هنوز دارم اقساط آن وام را از حقوق ماهیانه‌ام می‌پردازم به طوری که قسط به طور ماهیانه و پیش از آنکه حقوقم به دستم برسد از آن کم می‌شود و من پول دیگری جز آن ندارم. لطفا من را راهنمایی کنید، جزاکم الله خیرا.

متن پاسخ

الحمدلله.

معامله‌ی ربوی جایز نیست و فرقی نمی‌کند شما قرض بدهید یا بگیرید، و کسی که مبتلای این مساله شده باید همراه با دست کشیدن از این گناه توبه کند و تصمیم جدی بگیرد که دیگر آن را تکرار نکند.

وام ربوی ـ با وجود حرمت و زشتی‌اش ـ بر اساس قول صحیح علما باعث به تملک در آمدن آن مال توسط شخص می‌گردد، یعنی مالی که شخص به صورت ربوی قرض گرفته در ملکیت اوست و می‌تواند در امور مباح مانند خرید اتومبیل و دیگر چیزها خرج نماید.

مراجعه نمایید به کتاب المنفعة في القرض نوشته‌ی عبدالله بن محمد العمرانی (۲۴۵ ـ ۲۵۴).

بنابراین همانطور که گفتیم شما می‌توانید با این مال حج را به جا بیاورید اما همراه با توبه از ربا، و وجود این اقساط و ادامه‌ی پرداخت آن مشکلی ندارد.

همچنین رفتن به حج با وجود قرض در صورتی که برای پرداخت آن مهلت وجود داشته باشد یا به صورت اقساط باشد و شما قادر به بازگرداندن آن [در مهلت و موعد معین] باشید اشکالی ندارد.

مراجعه نمایید به سوالات شماره‌ی (3974) و (4241).

از الله برای خود و شما توفیق و عمل صحیح را خواهانیم.