سه شنبه 9 رمضان 1445 - 19 مارس 2024
فارسی

ماندن در مسجد اجر و فضیلت دارد حتی اگر اعتکاف نباشد

سوال

شخصی که معتقد است اعتکاف فقط مخصوص سه مسجد (مسجد الحرام، مسجد النبی و مسجد الاقصی) است می‌خواهد برای به دست آوردن شب قدر ده شب آخر را در مسجد بماند تا فرصتی برای رسیدن به مرادش از خداوند متعال داشته باشد و خود اهل گناه و بیهودگی است و امید دارد با توافق شرف مکان (مسجد) و شرف زمان (دهه‌ی آخر رمضان) و دعا، زندگی‌اش کلا تغییر کند. آیا کار او صحیح است؟

متن پاسخ

الحمدلله.

اولا:

کسی که حالش چنین است و دچار ظلم و گناه و بیهودگی است پیش از هر چیز باید نزد الله توبه‌ای صادقانه کند و حالش را از ظلم و گناه به عدل و طاعت تغییر دهد.

ثانیا:

در فتوای شماره‌ی (81134) و (49006) بیان شد که اعتکاف در همه‌ی مساجد صحیح است و خاص به مساجد سه‌گانه نیست.

ثالثا:

اما پاسخ سوالی که مطرح نمودید: کسی که از علمایی تقلید نموده که اعتکاف را تنها در آن سه مسجد صحیح می‌دانند برایش اشکالی ندارد که این ده شب پایانی رمضان را در مسحد بماند زیرا این اگرچه ـ بر حسب اعتقاد او ـ اعتکاف به شمار نمی‌آید اما با این وجود ماندن او در مسجد برای نماز و ذکر و قرائت قرآن و انتظار نماز خودش فضیلت به شمار می‌آید. رسول الله ـ صلی الله علیه وسلم ـ می‌فرماید: پس اگر نماز را به پایان رساند [یعنی در مسجد] ملائکه تا وقتی که در محل نمازش هست برایش دعا می‌کنند [و می‌گویند] : الَّلهُمَّ صَلِّ عَلَيهِ، الَّلهُمَّ ارحَمهُ، (خداوندا بر او درود فرست، خداوندا او را رحمت کن) و هر یک از شما تا وقتی که در انتظار نماز است در [حال] نماز است به روایت بخاری (۶۴۸) و مسلم (۶۴۹) و این لفظ روایت بخاری است.

و بیهقی در شعب الإیمان (۲۹۴۳) از عمرو بن میمون الأودی روایت کرده که گفت: پیامبر ـ صلی الله علیه وسلم ـ به ما فرمود که: مساجد خانه‌های الله بر روی زمین است و این حقی است بر الله که هر کس او را در آن زیارت کند گرامی دارد آلبانی در سلسلة الصحیحة (۱۱۶۹) این روایت را صحیح دانسته است.

علاوه بر اینها فایده‌ی دیگری که می‌برد این است که برای عبادت الله فارغ شده و از امور دنیا که او را مشغول می‌کرده دور می‌شود.