جمعه 19 رمضان 1445 - 29 مارس 2024
فارسی

تنها کاری که برایش امکان دارد بنایی است، اما به او اجازه‌ی شرکت در نماز جمعه نمی‌دهند. چکار کند؟

سوال

شخصی در غرب زندگی می‌کند و تنها کاری که برایش فراهم است بنایی است، اما صاحب کار به او اجازه‌ی شرکت در نماز جمعه را نمی‌دهد. در این حالت چه کند؟

متن پاسخ

الحمدلله.

اگر مساله چنین باشد که ذکر کردید و کار در بنایی ساختمان به دور از فتنه است، توصیه می‌کنیم همین کار را انجام دهید و از صاحب کارتان بخواهید به شما ـ و دیگر مسلمانانی که با شما کار می‌کنند ـ اجازه‌ی شرکت در نماز جمعه بدهد. اگر راضی شد که چه بهتر، اما اگر نپذیرفت به او بگویید که به جای این وقت، اضافه کار خواهید کرد، امید است این پیشنهاد را بپذیرد، و از خداوند بخواه که کار شما را آسان گرداند.

اما اگر باز اجازه نداد، ان شاءالله اشکالی ندارد در همین کار بمانید و برای ترک جمعه معذور خواهید بود، اما هر گاه فرصت فراهم شد تلاش کنید در نماز جمعه شرکت کنید.

فقها بیان نموده‌اند که یکی از عذرهای ترک جمعه، ترس انسان نسبت به جان یا مال یا معیشتی است که به آن نیاز دارد.

مرداوی می‌گوید: از جمله عذرهای ترک جمعه و جماعت: ترس از زیان در معیشت مورد نیاز یا مالی است که برای حفظش اجیر شده مانند نگهبانی باغ یا مانند آن است (الإنصاف: ۲/ ۳۰۱).

در کشاف القناع (۱/ ۴۹۵) آمده است: از عذرهای ترک جمعه و جماعت: کسی که اجابت مزاج به او فشار می‌آورد، یا آنکه از ضرر در مال یا معیشتِ مورد نیازش می‌ترسد، یا آنکه آب را بر کشاورزی و باغش باز گذاشته و می‌ترسد اگر ترکش گوید خراب شود، یا او را بر نگهبانی از چیزی گماشته‌اند که می‌ترسد اگر برود و ترکش کند از دست برود، مانند نگهبان باغ و مانند آن. زیرا مشقتی که از این حاصل می‌شود بیشتر از خیس شدن لباس به واسطه‌ی باران است که به اتفاق عذری [برای عدم شرکت در جمعه و جماعت] به شمار می‌رود. با کمی تصرف.

از الله خواهانیم از فضل خود به شما روزی دهد و با حلالش شما را از حرام بی‌نیاز گرداند.