زنی که عادت ماهیانه است، در شب قدر چکار کند؟

سوال

زنی که عادت ماهیانه است در شب قدر چه کاری می‌تواند انجام دهد؟ آیا می‌تواند با مشغول شدن به عبادت بر اجر و پاداش خود بیفزاید؟ اگر پاسختان مثبت است، این کارهایی که می‌تواند انجام دهد چیست؟

متن پاسخ

الحمدلله.

زنی که در عادت ماهیانه است می‌تواند همه‌ی عبادات جز نماز و روزه و طواف و اعتکاف را انجام دهد.

از پیامبر ـ صلی الله علیه وسلم ـ نقل شده که ایشان دهه‌ی پایانی رمضان را به عبادت زنده نگه می‌داشت. بخاری (۲۰۲۴) و مسلم (۱۱۷۴) از عائشه ـ رضی الله عنها ـ روایت کرده‌اند که گفت: هرگاه دهه‌ی [پایانی رمضان] فرا می‌رسید، پیامبر ـ صلی الله علیه وسلم ـ ازار خویش را محکم می‌کرد و شبش را [به عبادت] زنده نگه می‌داشت و خانواده‌اش را بیدار می‌کرد.

احیای شب برای عبادت تنها منحصر به نماز نیست بلکه همه‌ی عبادات را در بر می‌گرد. علما نیز این لفظ را چنین تفسیر کرده‌اند.

حافظ ابن حجر می‌گوید: شبش را زنده می‌داشت یعنی با انجام طاعت شبش را بیدار می‌ماند.

نووی می‌گوید: یعنی شبش را با نماز و دیگر عبادت پُر می‌کرد.

در عون المعبود آمده است: یعنی با نماز و ذکر و تلاوت قرآن.

نماز قیام بهترین عبادتی است که بنده می‌تواند در شب قدر انجام دهد، برای همین است که پیامبر ـ صلی الله علیه وسلم ـ می‌فرماید: هرکه شب قدر را از روی ایمان و احتساب به نماز ایستد گناهان گذشته‌اش آمرزیده می‌شود به روایت بخاری (۱۹۰۱) و مسلم (۷۶۰).

اما از آنجایی که زن حائض نمی‌تواند نماز بخواند می‌تواند این شب را با طاعات و عباداتی دیگر زنده بدارد، از جمله:

۱- قرائت قرآن. مراجعه نمایید به سوال شماره‌ی (2564).

۲- ذکر: از جمله تسبیح (سبحان الله) و تحمید (الحمدلله) و مانند آن. مثلا سبحان الله، والحمدلله، ولا اله الا الله، و الله اکبر، و سُبحانَ اللهِ وبِحَمدِه، و سُبحانَ اللهِ العَظیم، و مانند آن را زیاد تکرار کند.

۳- استغفار: مثلا بسیار اَستَغفِرُ الله بگوید، یا دیگر الفاظ استغفار و آمرزش‌خواهی.

۴- دعا: در این شب بسیار دعا کند و خیر دنیای و آخرت را از الله متعال بخواهد، زیرا دعا از بهترین عبادات است تا جایی که رسول الله ـ صلی الله علیه وسلم ـ فرموده است: دعا همان عبادت است ترمذی (۲۸۹۵). آلبانی در صحیح ترمذی (۲۳۷۰) این روایت را صحیح دانسته است.

بنابراین زنی که در عادت ماهیانه است می‌تواند این عبادت و دیگر عبادات جایز را در شب قدر انجام دهد.

از الله متعال خواهانیم ما برای انجام آنچه دوست دارد و باعث خشنودی اوست یاری دهد و اعمال نیک را از ما بپذیرد.