اسلام آوردن باعث از بین رفتن گناهان پیش از آن می‌شود

سوال

برادری تازه اسلام آورده است. اما او در دوران جاهلیت خود اموال بسیاری را از طریق تجارت مواد مخدر به دست آورده و با این اموال دفتر بزرگی باز کرده و با همین اموال ازدواج کرده است. اخیرا به او گفته‌اند که جایز نیست با این اموال صدقه دهد، زیرا خداوند متعال پاک است و جز پاکی نمی‌پذیرد. ایشان می‌پرسد که با این پول‌هایی که دارد چه کار کند، و آیا این حرف که به او زده‌اند درست است؟

متن پاسخ

الحمدلله.

اولا:

ستایش خداوند را به جای می‌آوریم که ایشان را به اسلام هدایت کرد و از الله خواهانیم که به وی پایداری عطا کند و برای خیر و دنیا و آخرت توفیق دهد.

ثانیا:

از فضل و رحمت الله است که اسلام را ویران کننده‌ی گناهان و معاصی پیش از آن قرار داده است؛ بنابراین هرگاه کافر اسلام بیاورد خداوند نیز آنچه را در دوران کفرش انجام داده می‌آمرزد و در نتیجه از همه‌ی گناهانش پاک می‌گردد.

مسلم (۱۲۱) از عمرو بن العاص ـ رضی الله عنه ـ روایت کرده که گفت: وقتی خداوند اسلام را به دلم انداخت به نزد پیامبر ـ صلی الله علیه وسلم ـ آمدم و گفتم: دست راستت را باز کن تا با تو بیعت کنم، ایشان دستشان را گشودند، اما دستم را کشیدم. فرمود: چه شده ای عمرو؟ گفتم: می‌خواهم شرط بگذارم. فرمود: چه شرطی؟ گفتم: که آمرزیده شوم. فرمود: آیا ندانسته‌ای که اسلام هر چه قبل از آن است را از بین می‌برد؟.

اسلام هر چه پیش از آن است را از بین می‌برد یعنی آن را پاک می‌گرداند، چنانکه نووی در شرح مسلم بیان کرده است.

از شیخ ابن عثیمین ـ رحمه الله ـ درباره‌ی مساله‌ای مانند آنچه در سوال شما آمده یعنی کسب مال از طریق تجارت مواد مخدر قبل از اسلام آوردن سوال شد. ایشان گفتند:

«به این برادر که پس از کسب اموالی از راه حرام خداوند با هدایتش به اسلام بر وی منت نهاده می‌گوییم: مژده بده چرا که این مال بر وی حلال است و گناهی بر وی نیست؛ نه برای باقی ماندن این مال و نه برای آن مقداری که صدقه داده و نه با آن قسمتی که به واسطه‌ی آن ازدواج کرده، زیرا الله متعال در کتاب خود می‌فرماید:

قُلْ لِلَّذِينَ كَفَرُوا إِنْ يَنْتَهُوا يُغْفَرْ لَهُمْ مَا قَدْ سَلَفَ وَإِنْ يَعُودُوا فَقَدْ مَضَتْ سُنَّتُ الأَوَّلِينَ [انفال: ۳۸]

(به کسانی که کفر ورزیده‌اند بگو اگر باز ایستند آنچه گذشته است برایشان آمرزیده می‌شود و اگر بازگردند، به یقین سنت [خداوند در مورد] پیشینیان گذشت).

یعنی هر چه پیشتر گذشته است، و ما در این آیه برای عموم است زیرا اسم موصول است. یعنی هر چه پیشتر گذشته بخشیده شده. گرچه مالی که از کسی غصب کرده را باید به او بازگرداند. اما مالی که با رضایت مردم به دست آورده مانند اموالی که از راه ربا یا فروش مواد مخدر یا مانند آن کسب کرده اگر چه حرام است در صورت اسلام آوردن حلال خواه بود، زیرا خداوند متعال می‌فرماید: به کسانی که کفر ورزیده‌اند بگو اگر باز ایستند آنچه گذشته است برایشان آمرزیده می‌شود و همینطور پیامبر ـ صلی الله علیه وسلم ـ هنگامی که عمرو بن العاص اسلام آورد به وی گفت: آیا ندانسته‌ای که اسلام هر چه پیش از آن بوده است را از بین می‌برد؟

بسیاری از کفار با وجودآنکه پیش‌تر مسلمانانی را کشته بودند وقتی اسلام آوردند برای کارهایی که کرده بودند مورد بازخواست قرار نگرفتند، بنابراین به این برادر بگویید که مالش حلال است و اشکالی در آن نیست و می‌تواند از آن صدقه دهد و با آن ازدواج کند. اما اینکه گفته‌اند جایز نیست از این مال صدقه دهد سخنی بی‌اساس است».

لقاءت الباب المفتوح (۳/ ۳۷۳ ـ ۳۷۴).