سه شنبه 7 شوال 1445 - 16 آوریل 2024
فارسی

پاداش نیکی زن و شوهر در حق یکدیگر چیست؟

سوال

پاداش زنی که دیندار و نیکوکار است در صورتی که همسرش را خوشبخت کند و او را دوست داشته باشد و از حریم وی محافظت نماید و او را در ناز و نعمت بدارد و همچون کودکی کم سن و سال با مهر و محبت با وی رفتار کند و برای خوشبختی او هر کاری کند و در همه چیز از او اطاعت کند و همسرش نیز به سبب او بسیار خوشبخت باشد و برایش دعا کند تا خداوند از وی راضی باشد، چیست؟ همینطور اگر مردی همینطور با زنش رفتار کند چه پاداشی دارد؟

متن پاسخ

الحمدلله.

از الله متعال خواهانم این محبت و دوست داشتن و خوشبختی را میان شما بادوام گرداند و خانه‌ی دیگر مسلمانان را همانند خانه‌ی شما مملو از معاشرت نیک و محبت گرداند و به شما خواهر گرامی بشارت می‌دهم، بشارتی بس بزرگ که پیامبر ما محمد ـ صلی الله علیه وسلم ـ در بیان پاداش زنی مانند آنچه شما عنوان کردید بیان داشته:

از عبدالرحمن بن عوف ـ رضی الله عنه ـ روایت است که رسول الله ـ صلی الله علیه وسلم ـ فرمودند:

زن اگر پنج نماز فرض خود را ادا نماید و ماه [رمضان] خود را روزه گیرد و پاکدامنی نماید و از همسرش اطاعت کند به وی گفته می‌شود از هر یک از درهای بهشت که می‌خواهی وارد شو.

به روایت احمد (۱/ ۱۹۱). محققان مسند احمد می‌گویند: حسن لغیره است، و آلبانی در صحیح الترغیب (۱۹۳۲) آن را حسن دانسته است.

انس بن مالک ـ رضی الله عنه ـ از پیامبر ـ صلی الله علیه وسلم ـ روایت کرده که فرمود: آیا شما را از مردان بهشتی‌تان آگاه کنم؟ گفتیم آری ای پیامبر خدا. فرمود: پیامبر در بهشت است، و صدیق در بهشت است، مردی که به دیدار برادرش در گوشه‌ی یک سرزمین می‌رود و جز برای الله او را دیدار نمی‌کند در بهشت است. آیا شما را از زنان بهشتی‌تان آگاه نکنم؟ گفتیم: بله ای رسول خدا. فرمود: دوست داشتنی فرزندآور که اگر خشمگین شد یا در حقش بدی شد یا همسرش خشمگین شد می‌گوید: این دست من است در دست تو، به چشمم خواب نیاید تا تو راضی شوی.

به روایت طبرانی در معجم الاوسط (۲/ ۲۰۶). این حدیث از گروهی دیگر از صحابه نیز وارد شده، به همین سبب آلبانی در السلسلة الصحیحة (۳۳۸۰) و در صحیح الترغیب (۱۹۴۲) آن را حسن دانسته است.

و از حصین بن محصن ـ رضی الله عنه ـ از عمه‌شان روایت است که پیامبر ـ صلی الله علیه وسلم ـ برای کاری به نزد ایشان رفت پس فرمود: آیا شوهر داری؟ گفتم: بله. گفت: برای او چگونه‌ای؟ گفتم: تا جایی که توان داته باشم در حق او کوتاهی نمی‌کنم. ایشان فرمود: ببین برایش چگونه‌ای، چرا که او بهشت و جهنم تو است.

به روایت احمد (۴/ ۳۴۱). محققان مسند می‌گویند: سند آن احتمال حسن بودن را دارد. منذری می‌گوید: سند آن خوب (جید) است. حاکم در مستدرک (۶/ ۳۸۳) و آلبانی در صحیح الترغیب (۱۹۳۳) آن را صحیح دانسته‌اند.

مناوی در فیض القدیر (۳/ ۶۰) می‌گوید:

یعنی در صورت خشنودی از تو سبب بهشتی شدن تو می‌شود و در صورت خشمگین و ناراضی بودن از تو سبب جهنمی شدنت می‌شود، بنابراین با او به نیکی رفتار کن و تا جایی که امر به گناه نمی‌کند با وی مخالفت نکن.

اما بشارت پیامبر ـ صلی الله علیه وسلم ـ در حق مردی که با همسرش به نیکی معاشرت می‌کند این است که پیامبر ـ صلی الله علیه وسلم ـ شهادت داده که ایمانش کامل است، چیزی که باعث بهشتی شدن او و برتری‌اش بر دیگر مردم است.

از ابوهریره ـ رضی الله عنه ـ روایت است که رسول الله ـ صلی الله علیه وسلم ـ می‌فرماید: کامل‌ترین مومنان از نظر ایمان، خوش اخلاق‌ترین آنان هستند، و بهترین شما کسانی هستند که اخلاقشان با زنانشان بهتر باشد به روایت ترمذی (۱۱۶۲). وی می‌گوید: این حدیثی حسن صحیح است آلبانی در صحیح ترمذی آن را صحیح دانسته است.