Allah’ın izniyle İslam Soru ve Cevap sitesi’nin İslam ve Müslümanlara hizmeti devam ettirebilmesi için Lütfen cömertçe siteye destek olalım.
Bir takım sağlık sorunlarından dolayı gebelik engelleyici haplar almaktayım, ancak bazen hapları almayı unuttuğum için kanama meydana gelmektedir. Kanama olduğu iki gün süreyle namazımı kıldım ancak yanlış bir şey yaptığımı hissediyorum. Bu konuda doğru görüş nedir?. Eşim bu hapları aldığımdan haberi var, o hapları almadığım takdirde sağlık sorunlarıyla boğuşuyorum.
Allah’a hamd olsun.
Kadın, gebelik engelleyici hapları ancak iki durumda alabilir.
Birincisi: Kadın, hasta veya zayıf olduğunda; gebelik, hastalığı veya zayıflığını artırdığında ve buna benzer ihtiyaç duyulduğu zamanlarda.
İkincisi: Eşinin ona izin vermesi durumunda kullanılır.
Çünkü kadının doğurmasında erkek eşin hakkı saklıdır.
Bununla birlikte gebeliğin sağlığına uygunluğu, gelecekte zararın olup olmadığı ile ilgili güvenilir bir doktora danışılması gerekir.
Daha detaylı bilgi için (21169) nolu sorunun cevabına bakınız.
İkincisi:
Söz konusu kanamanın hükmü ve bu kanama esnasında namaz kılmak veya oruç tutmanın hükmünde ise alimler farklı görüşler bildirmiştir. Nitekim bu tür hapları almak kadında adet düzensizliğe neden olur hatta kanamayı artırabilir.
Şeyh İbn Useymin Rahimehullah: “Haplardan dolayı adetin süresi uzaması adetten sayılır”. Demiştir.
Useymin Rahimehullah şöyle dedi: Bu hapların olumsuz yönü: adeti düzensizleştirmesidir. Çünkü kadını şüphe içinde bıraktığı gibi fetva veren kişileri de şüphe ve hayrete düşürmektedir. Nitekim bu değişikliğe uğrayan kadın söz konusu kanamanın adetten olup olmadığını bilmemektedir.
Bunun üzerine şayet adeti beş gün süren kadın, hap aldıktan sonra adeti uzarsa 15 günü geçmemesi kaydıyla tüm günler adet süresi dahilinde sayılır. Şayet adet 15 günü aşarsa kanama istihaza olur ve o takdirde adet; asıl olan adet süresi 5 gün olarak kabul edilir fazla günler dikkate alınmaz. (Fetava Nur ala darb 1/123)
Daimi fetva kurulu alimleri ise: kadın haplardan dolayı akan kanı değerlendirir şayet adet kanı niteliğini taşıyorsa o zaman adet hükmü geçerlidir. Ancak akan kan sıradan bir kan niteliğini taşıyorsa adet değildir..
Alimlere şöyle soruldu: Günümüzde kadınlar yapay gebelik engelleyici spiral ve hap gibi unsurlar kullanmaktadır. Spiral konulmadan doktor gebeliğin olup olmadığından emin olmak için iki hap verir. Kadın hamile değilse mutlaka kan gelir.
Soru şudur: belirli günlerde akan bu kanın hükmü adet kanı hükmünü alır mı? Yani namazı ve orucu bırakır mı? Nitekim akan kanın zamanı normal adet zamanında akmamaktadır.
Aynı şekilde spiral konduktan sonra veya haplar kullanıldıktan sonra bazı kadınlarda adet düzeni bozulmaktadır. Hatta bazı kadınlarda adet kanı çok uzun sürer öyle ki sadece bir hafta temiz kalır. Böylece aralıksız üç hafta boyunca kan akar. Bununla beraber akan kan adet kanı özelliğini taşımaktadır. Ayrıca ilk defasında iki hap verildiğinde akan kanın özelliğini taşımaktadır.
Soru: üç hafta boyunca kanaması olan kadının adet i nasıl hesaplanır? Üç hafta adetten mi sayılır? Yoksa ilaçları kullanmadan önce ki duruma göre adet; bir hafta veya on gün olarak mı hesaplanır?
Alimler şu şekilde cevap verdiler:
“Şayet iki hap alındıktan sonra gelen kan bilinen adet kanı ise o takdirde namazı ve orucu bırakır, ancak böyle değilse adet kanı hükmü almaz namazı ve orucu bırakmaz sadece haplardan dolayı kanın aktığı değerlendirilir”
Daimi Fetva Kurulu 5/402
İbn Useymin’e alınan haplardan dolayı oluşan adet kanı hakkında soru sorulduğunda şöyle cevap verir: “Kadın, bu durumda doktora sorar. Şayet doktor, bu adet kanıdır derse adet hükmü geçerlidir. Şayet haplardan dolayı oluşan bir durumdur diye söylerse o takdirde adet değildir. Bu görüşle şüpheler ortadan kalkar Allah’ın izniyle.
En iyisini Allah bilir.