Soru ve Cevap sitesini destekleyiniz.

Allah’ın izniyle İslam Soru ve Cevap sitesi’nin İslam ve Müslümanlara hizmeti devam ettirebilmesi için Lütfen cömertçe siteye destek olalım.

Manasını anlamadan Kur'an okumak câiz midir?

15-07-2012

Soru 131788

Manasını anlamadan Kur'an okumak câiz midir?

Cevap metni

Allah’a hamd olsun.

Hamd, yalnızca Allah'adır.

"Evet, mü'min erkek ve mü'mine kadının, manasını anlamasa da Kur'an'ı okuması câizdir. Fakat manasını düşünmeye ve akıl etmeye çalışması onun için meşrûdur. Okuduğunu tetkik edip anlama gücü varsa, tefsir kitaplarını gözden geçirmelidir. Bundan istifâde edebilmesi için tefsir kitapları ile Arap dili ve edebiyatıyla ilgili kitapları gözden geçirmeli ve kendisine karmaşık gelen şeyleri ilim ehline sormalıdır. Bundan kasıt; Allah'ın kitabını okurken düşünüp akıl etmelidir.

Çünkü Allah Teâlâ bu konuda şöyle buyurmuştur:

كِتَابٌ أَنزَلْنَاهُ إِلَيْكَ مُبَارَكٌ لِيَدَّبَّرُوا آيَاتِهِ وَلِيَتَذَكَّرَ أُوْلُوا الْأَلْبَابِ [ سورة ص الآية: 29]

"(Ey Rasûl!) Biz sana feyizli ve bereketli bir kitap indirdik ki insanlar onun âyetlerini iyice düşünsünler ve akıl sahipleri (Allah'ın kendilerini sorumlu tuttuğu şeyleri) hatırlasınlar." (Sâd Sûresi: 29)

Mü'min, Kur'an okurken kıraatına önem vermeli ve manasını düşünmelidir. Manasını akıl ederse, böylelikle okuduğu şeyden istifâde etmiş olur. Okuduğunun manasının hepsinden istifâde etmiş olmasa bile, pek çok anlamından isitifâde etmiş olur. Bu sebeple bir mü'min, Rabbinin sözünden istifâde edebilmesi, O'nun muradını anlayabilmesi ve onunla amel edebilmesi için Kur'an'ı düşünerek ve akıl ederek okumalıdır. Aynı şekilde kadın da böyle yapmalıdır. Zirâ Allah Teâlâ bu konuda şöyle buyurmuştur:

أَفَلَا يَتَدَبَّرُونَ الْقُرْآنَ أَمْ عَلَى قُلُوبٍ أَقْفَالُهَا [ سورة محمد الآية: 24 ]

"(Münâfıklar) Kur'an'ı (onun öğütlerini ve huccetlerini) düşünmezler mi? Yoksa kalplerin üzerinde kilitleri mi var (ki o kalplere bu Kur'an'dan hiç bir şey ulaşmıyor ve Allah'ın öğütlerini düşünmüyorlar)?"

Rabbimiz -azze ve celle- bizi, O'nun kelâmını düşünerek ve akıl ederek okumaya teşvik etmiştir. Bu sebeple bir mü'min erkek veya bir mü'mine kadın, Allah'ın kitabını okursa, akıl etmeleri ve okuduklarını düşünüp akıl ederek okumaları ve okuduklarına önem vermeleri, kendilerine meşrû kılınmıştır.Böylelikle Allah'ın kelâmından istifâde edebilsinler, Allah'ın kelâmını anlayabilsinler ve Allah'ın kelâmından okuduklarıyla amel edebilsinler. Bu konuda İbn-i Kesir Tefsiri, İbn-i Cerir Tefsiri, el-Beğavî Tefsiri ve eş-Şevkânî Tefsiri âlimlerin telif ettiği tefsir kitaplarından yardım alabilir. Ayrıca Arap dili ve edebiyatıyla ilgili kitaplardan da istifâde edebilir.

Aynı şekilde tanıdığı ilim ve fazîlet ehli kimselere, kendisine karmaşık gelen şeyleri sorabilir."

Kur'an ve Kur'an İlimleri
İslam soru-cevap sitesinde göster