Allah’ın izniyle İslam Soru ve Cevap sitesi’nin İslam ve Müslümanlara hizmeti devam ettirebilmesi için Lütfen cömertçe siteye destek olalım.
Fıtır sadakasının bayram namazında çıkarılması ile ilgili itibar edilecek zaman nedir? İmamın namazı, kişinin namazı yoksa bayram namazının vakti mi?
Allah’a hamd olsun.
Fıtır sadakası ile ilgili vacip olan bayram namazından önce çıkarılmasıdır. Zira İbn Abbas Radiyallahu anhu’dan rivayet edildiğine göre şöyle dedi: “Rasulullah Sallallahu Aleyhi Vesellem fıtır sadakasını (fitreyi), oruçluyu ağzından çıkan her türlü gereksiz ve çirkin sözünden (günahından) arındırmak ve yoksullara gıda olması için farz kıldı. Her kim fıtır sadakasını bayram namazından önce verirse, o kabul olunan fıtır sadakasıdır. Her kim onu bayram namazından sonra verirse, o sadakalardan bir sadaka olur." (Ebu Davud 1609, İbn Mace 1827)
Hadisten anlaşıldığı gibi fitreyi ödemenin vakti bayram namazıyla bağlantılıdır. Görevli imam bayram namazını tamamlamasıyla fitrenin ödeme vakti sona erer. Kişinin bayram namazı kılmasıyla ilgisi yoktur. Şayet böyle bir şey olsaydı o takdirde tutarlı bir vakit olmayacaktır. Bu nedenle imamın namazı itibar edilir.
Şayet bulunduğunuz yerde bayram namazı kılınmıyorsa veya şehirlerden uzak taşra bölgelerdeyseniz bu durumda size en yakın şehrin bayram namazı vakti ile bağlantılı olur.
El Behuti Rahimehullah şöyle dedi: “Bu konuda en faziletli davranış, fitreyi bayram gününde bayram namazından önce ödemektir. Kılınmayan yerde ise fıtır sadakası zamanı namaz vakti hesaplanır ve ona göre ödenir. Zira Rasulullah Sallallahu Aleyhi Vesellem fitreyi insanların namaza çıkmadan önce verilmesini emretmiştir. (İbn Ömer rivayeti)
En iyisini Allah bilir.