Allah’ın izniyle İslam Soru ve Cevap sitesi’nin İslam ve Müslümanlara hizmeti devam ettirebilmesi için Lütfen cömertçe siteye destek olalım.
İdrardan önce genellikle benden sıvı akar, iki namaz için bir abdest alıyorum. Bazen iç çamaşırları kontrol ettiğimde kurumuş sıvı görüyorum fakat ne zaman çıktığını bilmiyorum, bu durumda kıldığım namazın hükmü nedir?
Allah’a hamd olsun.
Birincisi:
Şayet söz konusu sıvı sizden sürekli çıkıyor ve kontrol etmeniz mümkün değilse sürekli idrar kaçıran hükmüne tabisiniz. Böylece her namaz vakti için abdest almanız gerekir ve avret yerinizi peçete vb. şeylerle korursunuz ve bundan sonrasının size zararı olmaz.
Bunun üzerine ikinci namazı abdestiyle birlikte tekrar kılmanız gerekir. Ayrıca elbise ve vücudunuzu temizlemeniz gerekir. Çünkü her namaz için abdest almanız şarttır.
Ancak sıvı belirli vakitlerde veya bazen çıkıyorsa bu durumda abdestiniz bozulur. Namaz esnasında çıkarsa hem namazı hem de abdesti tekrarlamanız gerekir. Ayrıca sıvının bulaştığı yeri de yıkamanız gerekir.
Daimî fetva kurulu alimleri şöyle dedi:
Soruda zikredildiği gibi yellenme sürekli değilse istem dışı bazen oluyorsa, namaz veya namaz dışında çıkarsa abdestini yenilemesi gerekir. (Daimî Kurul Fetvaları 4/256)
Şeyh İbn Useymin’e şöyle soruldu:
Bir kimseden zevk hissetmeksizin ince ve beyaz su akarsa hükmü nedir?
Cevap:
Anlaşıldığı üzere şehvet veya hatırlama sonucu değil, bu durumda meni veya mezi olarak görülmez. Bu görüldüğü kadarıyla idrar yollarında birikintiler olabilir. Bu durumda idrar hükmündedir. Yani bu sıvıyı ve bulaştığı yeri yıkamakla mükellefsiniz. Daha sonra abdest alırsınız. Bunun dışında bir şey yapmanıza gerek yoktur. (Mecmu Fetava b. Useymin 1/223)
İkincisi:
Şayet namaz kıldıktan sonra sıvının çıktığına fark ederseniz bu durumda şu detaya göre davranırsınız:
Şayet sıvının namaz esnasında çıktığından emin olursanız veya abdestten sonra namazdan önce çıktığına inanıyorsanız bu durumda namazınız bozulmuş olur ve bulaştığı yeri ve elbiseyi temizledikten sonra abdesti ve namazı tekrarlarsınız.
Şayet namazda mı, namazdan önce mi yoksa namazdan sonra mı çıktı diye şüpheye düşerseniz; namazı tekrarlamanıza gerek yoktur. Çünkü aslolan namaza temiz bir şekilde girdiğiniz var sayılır. Sadece bir şüpheyle namazın geçersiz olduğuna hükmedilmez.
Şeyh b. Baz Rahimehullah şöyle dedi:
Şayet bir kimse namaz kılıp namazdan sonra kendisinden mezi veya idrar çıktığını fark ederse şu detaya bakar: Şayet bu sıvının namazda çıktığından emin olursa namazı tekrarlar ve abdestini tekrar alır. İdrar veya meziden temizlenir ve yıkar, daha sonra abdesti alır ve namazı tekrarlar.
Ancak şüpheye düşer sıvının namaz esnasında mı yoksa namazdan sonra mı çıktığını bilmiyorsa namazını tekrarlamasına gerek yoktur. (Fetava Nur ela derb)
Şeyh Salih el Fevzan’a şöyle soruldu:
İkindi namazını kıldıktan sonra iç çamaşırında necaset gördü, namazını tekrar kılar mı?
Cevap:
Namaz kıldığı esnasında necasetin olduğunu bilmiyor ve bu necasetin ne zaman oluştuğunu bilmiyorsa namazı geçerlidir. Çünkü aslolan geçerli olmasıdır.
En iyisini Allah bilir.