Allah’ın izniyle İslam Soru ve Cevap sitesi’nin İslam ve Müslümanlara hizmeti devam ettirebilmesi için Lütfen cömertçe siteye destek olalım.
Benim ismim Abdulkadir. Devlet daireleriyle yapılan birçok işlemde, mesela bir konudaki dilekçeyi/formu teslim etme esnasında, ismimi yazma zorunluluğum oluyor. Bunu yazdıktan sonra da bu dilekçe bazen çöpe atılıyor. Bu hususta benim bir sorumluluğum var mıdır?
Allah’a hamd olsun.
Senden başka kimseye teslim etme ihtiyacının olduğu işlemlerde ve evraklarda senin ismini yazman hususunda bir beis yoktur. Bu hususta sana bir sorumluluk da yoktur. Günah ve sorumluluk sadece bu evrakları çöpe atan kimseye aittir. Çünkü bu fiilde lafza-i celali hor görme vardır.
Şeyh İbn Baz rahimehullah’a soruldu:
“Evlilik cüzdanının üzerine besmelenin yazılması, işlem sonrasında bunun caddelere veya çöp kutularına atılabildiğini göz önünde bulundurarak, caiz midir?
Şeyh cevap verdi:
Mektuplara, kartlara ve bunun haricindeki yazılan şeylere besmele yazmak caizdir. Zira Nebi sallallahu aleyhi ve sellem’in şöyle buyurduğu rivayet olunmuştur: “Besmeleyle başlanmayan her önemli iş bereketsiz olur.” Bundan dolayı Nebi sallallahu aleyhi ve sellem mektuplarına besmeleyle başlardı. İçinde Allah’ın zikri veya Kur’an’dan bir ayetin olduğu bir kağıdı/kartı teslim alan bir kimsenin bunları çöp ya da atık kutularına atması veya istenmeyen bir yere koyması caiz değildir. Gazete ve benzerlerinde de durum böyledir. Besmelenin yazılı olduğu kağıdı hor görmek de onu çöpe atmak da yemek sofrası yapmak da ihtiyaç duyulan eşyalara paket yapmak da içinde Allah azze ve celle’nin isminin olması nedeniyle caiz değildir. Bunu yapan kimseye günah olur. Bunu yazan kimsenin üzerine ise günah olmaz.” (Mecmûu Fetevâ eş-Şeyh Abdulaziz Bin Baz, 5/427, 2. Baskı)
Allah, en iyisini bilir.