Allah’ın izniyle İslam Soru ve Cevap sitesi’nin İslam ve Müslümanlara hizmeti devam ettirebilmesi için Lütfen cömertçe siteye destek olalım.
Teravih namazına Ayı gördüğümüz gece mi başlarız? Yoksa Ramazan ayında oruç tutuğumuz ilk günün yatsı namazından sonra mı başlarız?
Allah’a hamd olsun.
Ramazan ayının ilk gecesinde teravih namazı başlar, yani hilalin gözüktüğü gece veya Şaban ayının otuzu tamamladığı gece teravih namazı başlar.
Aynı şekilde Ramazan ayı hilalin gözükmesiyle veya Ramazan ayı otuz güne tamamlandığı gece (bayram gecesi) teravih namazı kılınmaz. Böylece teravih namazı Ramazan ayının gündüzüyle alakalı değildir. Teravih, ayın başladığı gece ile başlar ve bittiği gecede sona erer.
Teravih namazı, her hangi bir gecede cemaatla kılınan genel bir nafile namazı değildir. Teravih namazı Ramazan ayına özel bir ibadettir. Ramazan ayında teravih veya teheccüdü ilan ederek ve teşvik ederek cemaatle kılınması caiz olurken Ramazan geceleri dışında teheccüd namazı ilan edilerek ve sürekli cemaatle kılınması sünnet değildir. Bununla birlikte isteyen bazen cemaatle kılabilir ama bunu sürekli cemaatle kılması sünnet değildir.
Şeyh Useymin Rahimehullah şöyle dedi: Ramazan dışında teravih namazı bidattır. İnsanlar Ramazan dışında mescitte toplanıp cemaatle teheccüd namazı kılmaları bidattır. Ancak bazen evinde cemaatle kılmasında bir sakınca yoktur. Bunu Rasulullah Sallallahu Aleyhi Vesellem yapmıştır. “Allah Resulu bir keresinde İbn Abbas ile kılmış, bir keresinde de ibn Mesud ile kılmış başka zamanda da Huzeyfe bin el Yeman ile cemaatle evinde kılmıştır. Ancak bunu sürekli bir adet haline getirmediği gibi mescitte yapmamıştır. (şerhul mumti (4/60-61)
Bunun üzerine her kim Ramazan ayına girmeden teravih namazı kılarsa vaktinden önce namaz kılmış gibidir ve o ibadetin sevabını almaz.
En iyisini Allah bilir.