Salı 7 Recep 1446 - 7 Ocak 2025
Türkçe

Terâvih namazına başlayan birisinin namazın tamamını kılması gerekir mi?

Soru

Bir müslüman, Terâvih namazına başladıktan sonra namazı tamamlaması gerekir mi, yoksa dilediği kadarını kılıp mescitten ayrılabilir mi?

Cevap metni

Allah’a hamd olsun.

Hamd, yalnızca Allah'adır.

"Şüphe yok ki Terâvih namazı sünnet ve nâfile bir namazdır. Aynı zamanda kıyam namazıdır. Gece gece namazı, Duhâ (kuşluk) namazı ve farzlarla birlikte kılınan müekked sünnetlerin hepsi sünnettir ve nâfile namazlardır. Müslüman dilerse bu namazları kılar, dilerse kılmaz. Fakat kılması daha fazîletlidir.

Bir kimse, imamla birlikte Terâvih namazına başladıktan sonra imam namazı tamamlamadan önce mesitten ayrılmak isterse, bunda bir sakınca yoktur. Fakat imam namazı bitirinceye kadar kalması daha fazîletlidir. Bu namaz ile ona gecenin tamamını ibâdetle geçirmiş sevabı verilir.

Nitekim Nebi -sallallahu aleyhi ve sellem- bu konuda şöyle buyurmuştur:

مَنْ قَامَ مَعَ الْإِمَامِ حَتَّى يَنْصَرِفَ كَتَبَ اللَّهُ لَهُ قِيَامَ لَيْلَةٍ. [ رواه النسائي وغيره ]

"Teravih namazını imamla birlikte sonuna kadar tamamlayan kimseye, Allah Teâlâ o geceyi bütünüyle ibâdetle geçirmiş gibi sevap yazar." (Nesâî ve başkası rivâyet etmiştir. Sünen-i Nesâî, "Ramazan ayının gecelerini ibâdetle geçirme babı").

Terâvih namazını tamamlayıncaya kadar imam birlikte kalırsa, gecenin tamamını ibâdetle geçirmiş fazîletini elde eder. İmamla birlikte bazı rekatları kıldıktan sonra ayrılırsa, bunda da bir sakınca yoktur. Çünkü Terâvih namazı nâfile bir namazdır."

Kaynak: Kıymetli Şeyh Abdulaziz bin Baz, Fetevâ Nûrun ala’d-Derb.