Çarşamba 8 Recep 1446 - 8 Ocak 2025
Türkçe

Yolculukta mahremin eş olması şart mı? Kadın eş, kocasının mahrem olmasını reddedebilir mi?

Soru

Eşimle birlikte hacca gitmeyi reddedebilir miyim? Zira ben eşimle hacca gitmek istemiyorum. Eşim, evlendiğimden beri bana çok çektirir ve benim duygularımı çok incitmektedir. Bununla birlikte hac büyük bir farz olup yerine getirmem gerektiğini biliyorum, bu durumda ne yapmalıyım?

Cevap metni

Allah’a hamd olsun.

,

Birincisi:

Şüphesiz kadın, ister hac olsun ister başka bir yolculuk olsun mahremsiz yolculuğa çıkması caiz değildir. İster hac olsun ister başka bir yolculuk olsun kocasının izni olmadan yolculuğa çıkamaz. Bu konuda bilgiler ( 96670 ) ve (99539 ) nolu sorularının cevaplarında detaylıca açıklanmıştır.

İkincisi:

Koca, karısıyla hacca gitmek zorunda olmadığı gibi koca karısının hac nafakasını ödemekle yükümlü değildir. Fakat evlilik akdinde böyle bir şart koşulmazsa bu istisna olup geçerlidir.

Üçüncüsü:

Kadının mahremi, eşi olmak zorunda değildir.

Alimlere göre mahremin tarifi: nesep, süt emme veya evlilik nedeniyle mübah bir sebepten dolayı ebediyyen nikahı haram olan kimselerdir.

Örnek: Baba, dede, oğul, kardeş, amca, dayı, kardeşin oğlu, kız kardeşinin oğlu, kayın baba, eşinin oğlu, süt kardeşi….

Mahrem olacak kişi, güvenilir ve akıllı olması gerekir. Alimlerin cumhuruna göre mahremin ergenlik çağına ermiş olması şarttır.

Dördüncüsü:

Mahremin erkek eş olması, şart olmadığına göre kadının eşiyle birlikte hacca gitmesi için zorlanamaz. Hacca başka bir mahremi seçme hakkına sahiptir.

Bunun üzerine soru soran kadının durumu –inşaallah- bir özür olarak görülmesi itibarıyla eşiyle yolculuk yapmayıp kendisiyle yolculuk yapacak başka bir mahrem bulabilir. Erkek eş, fasıklık, zayıflık veya hastalık nedenlerle eşine mahrem olacak kişinin uygunluğu hakkında olumlu veya olumsuz karar verebilir.

Şayet kocanız sizin her herhangi bir mahreminizle hacca gitmenize izin vermeyip mutlaka kendisiyle gitmenizi istiyorsa bu durumda onunla hacca gitmenizi tavsiye ederiz. Aksi takdirde olumsuz sonuçlar meydana gelebilir. Ayrıca eşinizin hacca gitmesi belki onun hidayetine sebep olur. Ahlakı düzelir. Zira insan, hayrın nerede olduğunu, sebebi ne olduğunu bilemez.

Yüce Allah’tan onun ahlakını düzeltmesini temenni eder ve ikinizide hayırda birleştirmesini dileriz.

En iyisini Allah bilir.

Kaynak: İslam Soru-Cevap Sitesi