Pazar 30 Ramazan 1446 - 30 Mart 2025
Türkçe

Miladi Tarihini Kullanmaya İhtiyaç Duyulması

Soru

İslam Forumu'nun ofislerinin Miladi tarihi kullanan ülkelerde bulunduğunu, bizim ise Hicri tarihi kullandığımızı belirtmek isterim. Bu ülkelerde bütçenin belirlenmesinde, maaşların ödenmesinde ve mali raporların yetkili makamlara sunulmasında Hicri takvim kullanıldığında sorun yaşanmaktadır.

Hicri tarihin Müslümanlar için bir sembol ve kafirlerden bir ayrılık alameti olduğuna olan büyük inancımızla birlikte, işlemlerde ve bütçelerde zorunluluktan dolayı Miladi tarihini esas almamız caiz midir?

Cevap metni

Allah’a hamd olsun.

Önce Hicri tarih, sonra da ona karşılık gelen Miladi tarih yazılarak iki tarihin birlikte kullanılmasında bir sakınca yoktur. Çünkü Hicri tarih, gözle görülebilen ve kimseden gizlenemeyen hilal aylarına dayanmaktadır. Miladi aylarına gelince, hesaplama dışında bilinebilecek belirgin bir özelliği yoktur. Bu nedenle İslam dininde oruç, hac, itikaf ve benzeri ibadetler Hicri aylara göre belirlenir. İslam'ın ibadetlerini ve özelliklerini bilmeyenler için Hicri tarihle başlamak, İslam’ın şiarlarını yüceltmek anlamına gelir.

En iyisini Allah bilir.

Kaynak: "el-Lu'luu'l-Mekîn Min Fetâvâ İbn-i Cibrîn"; s: 53