Perşembe 9 Recep 1446 - 9 Ocak 2025
Türkçe

Ticari Malların Zekatını Vermesi Gerekir Ancak Nakit Bulunmuyor

Soru

Sahip olduğu ticari arsa üzerinden bir sene geçmesiyle zekatını vermesi gerekiyor ancak nakit paraya sahip değil bu durumda ne yapması gerekir?

Cevap metni

Allah’a hamd olsun.

Kur’an ve Sünnet’e göre ticari mallarda zekat vaciptir.

Kur’an’da yüce Allah şöyle dedi:                                                 

“Ey iman edenler! Kazandıklarınızın iyilerinden ve yerden sizin için çıkardıklarımızdan Allah yolunda harcayın/sadaka veriniz.” (Bakara/267)

Mücahid şöyle dedi: “Ticarette kazandığınızın temiz olanından infak ediniz”

Semure bin Cundub şöyle dedi: Rasulullah Sallallahu Aleyhi Vesellem bize sadakayı satış için hazırladığımız mallardan çıkarmamızı emrederdi. (Ebu Davud 1562)

Bu hadisin senedinde itirazlar olmuş ancak İbn Abdulber gibi bazı ilim ehli bunu Hasen görmüş, ayrıca Daimi Fetva Kurulu (9/331) bu görüşe itimat etmişlerdir. 

Ticaret için hazırlanan malların üzerinden bir sene geçmesiyle zekat vacip plur.

Bunun üzerine ticaret için hazırladığın arsanın sene sonunda değerini takdir edip %2.5 miktarında zekatı verilir.

Şayet sende nakit varsa hemen vermeniz gerekir ve satılmasına kadar geciktirmeniz caiz değildir. Ancak zekat çıkaracak şekilde sizde nakit bulunmuyorsa ödeyinceye kadar üzerinizde borç kalır. Arsayı satıncaya kadar nakit paraya sahip olmazsanız satarken geçmiş senelerde vacip olduğu seneler karşılığında gerekli zekat vermeniz gerekir.

Şeyh bin Baz Rahimehullah şöyle dedi:

Satış için hazırlanan arsada zekat vaciptir. Bu konuda delil meşhur Semure bin Cundub şu rivayetidir: “Rasulullah Sallallahu Aleyhi Vesellem bize sadakayı satış için hazırladığımız mallardan çıkarmamızı emrederdi.”

Ev ve araba gibi arsa ticari olarak satışa arz edilmişse her sene sonunda değerine göre zekatı verilir. Zekatı geciktirmek caiz değildir. Ancak zekatı vermekten aciz veya onun dışında başka varlığı yoksa satıncaya kadar mühlet verilir ve geçmiş senelere karşılık gereken zekat verilir. Biçilen değer, daha önce ödediği meblağdan fazla veya az olsa da hüküm aynıdır. Her durumda zekatı vacip olur. (Mecmu Fetava bin Baz 14/160-161)

En iyisini Allah bilir.

Kaynak: İslam Soru-Cevap Sitesi