Cumartesi 4 Recep 1446 - 4 Ocak 2025
Türkçe

Vatandaşına hakkını vermiyor gerekçesiyle devletten elektrik çalmak

72384

Yayınlama tarihi : 08-05-2012

Gösterimler : 17489

Soru

Devletten elektrik çalmanın hükmü nedir? Bilindiği üzere devlet, her şeydeki hakkını vatandaşa vermemektedir.

Cevap metni

Allah’a hamd olsun.

Hamd, yalnızca Allah'adır.

İster elektrik sayacıyla oynamak sûretiyle olsun, ister ödenmesi gereken faturayı hileyle ödememek sûretiyle olsun veya başka yollarla olsun, devletten elektrik çalmak câiz değildir. Çünkü bu davranış, hile ve aldatmadır ve insanların mallarını bâtıl yollarla yemektir.

Devletin vatandaşına hakkını vermemesi, umuma âit olan bir malı çalmayı mübah kılmaz. Zirâ elektrik ve diğer gelir kaynakları, müslümanların umumi mülküdür. Dolayısıyla bu gelir kaynaklarından çalmak, davranış, sadece devlete veya onun yetkililerine saldırmak değildir, aksine umuma âit olan mala saldırmak demektir.

Nitekim İlmî Araştırmalar ve Dâimî Fetvâ Komitesi'ne:

"Kâfir bir devleti zarara uğratmak amacıyla elektirk veya su sayacını durdurmak câiz midir? Bilindiği üzere bu kâfir devlet (ülke), benden zorla zulümle vergiler almaktadır."

Diye sorulmuş, bunun üzerine komite buna şöyle cevap vermiştir:

"Bu davranış, insanların mallarını bâtıl yollarla yemek olduğu için câiz değildir." (İlmî Araştırmalar ve Dâimî Fetvâ Komitesi Fetvâları; c: 23, s: 441)

Yine İlmî Araştırmalar ve Dâimî Fetvâ Komitesi'ne:

"Elektrik veya su veya telefon veya doğalgaz veyahut da bunun gibi benzeri hizmetlerin faturasını hile yoluyla ödemekten kaçınmaya çalışmak, câiz midir? Bilindiği üzere bu hizmetleri, insanların genelinin sahip olduğu anonim şirketler üstlenmektedir."

Diye sorulmuş, bunun üzerine komite buna şöyle cevap vermiştir:

"Bu davranış, insanların mallarını bâtıl yollarla yemek olduğu ve emâneti sahibineteslim etmek olmadığı için câiz değildir.

Oysa Allah Teâlâ bu konuda şöyle buyurmuştur:

إِنَّ اللهَ يَأْمُرُكُمْ أَن تُؤدُّواْ الأَمَانَاتِ إِلَى أَهْلِهَا وَإِذَا حَكَمْتُمْ بَيْنَ النَّاسِ أَنْ تَحْكُمُوا بِالْعَدْلِ إِنَّ اللهَ نِعِمَّا يَعِظُكُمْ بِهِ إِنَّ اللهَ كَانَ سَمِيعاً بَصِيراً [ سورة النساء الآية: 58 ]

"Şüphesiz ki Allah, size, emânetleri ehline vermenizi ve insanlar arasında hükmettiğiniz zaman adaletle hükmetmenizi emreder. Gerçekten Allah, bununla size ne güzel öğüt veriyor. Şüphesiz ki Allah, (sözlerinizi) hakkıyla işitendir, (yaptıklarınızı) hakkıyla görendir." (Nisâ Sûresi: 58)

Yine şöyle buyurmuştur:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ لاَ تَأْكُلُواْ أَمْوَالَكُمْ بَيْنَكُمْ بِالْبَاطِلِ إِلاَّ أَن تَكُونَ تِجَارَةً عَنْ تَرَاضٍ مِنْكُمْ وَلاَ تَقْتُلُوا أَنْفُسَكُمْ إِنَّ اللهَ كَانَ بِكُمْ رَحِيماً [ سورة النساء الآية: 29 ]

"Ey îmân edenler! Mallarınızı aranızda karşılıklı rıza ile gerçekleştirdiğiniz ticaret yolu dışında, bâtıl (haksız) yollarla yemeyin. Ve (Allah'ın haramlarını işleyerek) kendinizi (birbirinizi) öldürmeyin. Şüphesiz ki Allah, (yapmanızı emrettiği ve kaçınmanızı yasakladığı her şeyde) sizin için pek merhametlidir." (Nisâ Sûresi: 29)" (İlmî Araştırmalar ve Dâimî Fetvâ Komitesi Fetvâları; c: 23, s: 441)

Devletten elektrik çalmayı mübah gören kimsenin bazı şüphelerine daha önce cevap verilmişti.

Bu konuda (70274) nolu sorunun cevabına bakabilirsiniz.

Allah Teâlâ en iyi bilendir.

Kaynak: İslam Soru-Cevap Sitesi