Perşembe 27 Cemaziyel-Evvel 1446 - 28 Kasım 2024
Türkçe

Çocuklarda hırsızlık problemi

Soru

Çocuklarımdan birinin bir şeyi çaldığını keşfettiğimde çok rahatsız oldum. Gelecekte bir hırsıza dönüşmesinden korkuyorum.
Bana ne tavsiye edersiniz?

Cevap metni

Allah’a hamd olsun.

Küçük çocuk şu sebeplerden dolayı hırsızlık yapar:

1- Hırsızlık ile ödünç alma arasında ki farkı bilmediği için veya özel mülkiyet anlamı onda açığa kavuşmamıştır.

2- Başkaları için bulunan eşyalardan kendisine yasaklandığı için hırsızlık eder.

3- Anne-babadan intikam almak veya onların dikkatini çekmek için hırsızlık yapar.

Ne yapmalıyız?

1- Sakinliği korumak: kınamak ve azarlamak yerine sakinliğini koru oğluna öğretmek için bu bir fırsattır.

2-Çocuğa vaaz edilmeli: İslam’da hırsızlığın hükmünü ona açıkla. Allah aziz kitabında şunu belirtir: “Erkek hırsızın ve kadın hırsızın ikisinin de ellerini kesin…” peygamber sallallahu aleyhi ve selem kadınlardan biat alırken onların hırsızlık yapmamasını istiyordu ve aynı şekilde Allah da şunu emretti: “o kadınlar hırsızlık yapmasınlar…” çocuğuna Allah’ın gözetlediğini hatırlat. Ayette: “Nerede olursanız olun O sizinle birliktedir..” ve yine “yaptıklarınızı gören Allah’tır” ona de ki Allah seni görüyor ve insanların görmediği bir yerde gizlice çalsan da Allah “sırrı ve en gizliyi bilendir..”

3- Çocukla yüzleş: çocukla bu hırsızlığı yapmaya sevk eden ve sebep olan durum ile yüzleşmen gerekir. Ben biliyorum ki merkez çarşıdan bu tatlıyı aldığını biliyorum. Sen bunu aldın çünkü ona ihtiyacın vardı. Onu çalmak çözüm değildir. Gelecek defa eğer bir şeye ihtiyacın olursa ilk önce benimle konuş. Ben senin güvenilir olmanı sevdiğini biliyorum. Çocuğu başkalarının yerine koymaya çalış ve tatlısı çalınan filan adamın yerinde olsaydın nasıl hissederdin?

4- Cezaları arttır: Mesela çalınan şeyi özürle birlikte geri iade etmesini çocuktan istemelidir. Veya itlafı halinde değerini ödemeli ve evdeki imtiyazlardan yasaklanmalıdır.

5- çocuğu gözetmeli ve uzun süre ondan habersiz olmamalıdır.

Dr. Hamid Nehar el-Mutayri’

Kaynak: “Tenvirul-İbad bituruqit-Teamulu maal-Evlad” kitabının 27.sayfasına bakınız