Pazar 23 Cemaziyel-Evvel 1446 - 24 Kasım 2024
Türkçe

Sene Boyunca Kazanılan Malın Zekatı

Soru

Param nisaba ulaştığında 10 bin TL idi ancak üzerinden bir sene geçtikten sonra 50 bin TL oldu bu durumda hangi miktar üzerinden zekât verilir?

Cevap metni

Allah’a hamd olsun.

Birincisi:

Nakitte zekâtın hesaplanması için iki husus gereklidir.

1- Nakit paranın nisaba ulaşması,

2- Bu miktarın üzerinden bir sene geçmesi.

Şayet varlık nisaptan daha az ise zekât vacip değildir. Ancak nisaba ulaştıktan sonra hicri/kameri bir sene geçerse bu varlıkta zekât vacip olur.

Nisab yaklaşık 85 gram altın veya 595 gram gümüş değerindedir. Zekat olarak çıkarılması gereken miktar ise %2.5 tur.

İkincisi:

Şayet nakit örnek olarak 1000 TL iken sene sonunda 5000 TL oldu zekatı nasıl verilir?

Bu konuda şu detayı vermek gerekir:

1-Şayet bu fazlalık asıl olan paradan türemiş ise yani para işletilmiş ve 4000 TL kazanç elde edilmiş ise bu durumda sene sonunda toplam tutarın tümünden zekât verilir. Çünkü kazanç asıl paraya bağlı olup aynı hükme tabidir.

2-Şayet fazlalık başka bir yoldan elde edilmiş ise örnek olarak miras, hediye veya sahip olduğunuz bir şeyi satmanız vb. durumlarda bu miktarın hesabı ayrı tutulur ve sahip olunduğu tarihten itibaren bir senenin geçmesi beklenir. Bununla birlikte peşin olarak bu miktarın zekâtını çıkarmak isterseniz bunda sakınca yoktur.

3-Fazlalık aşamalı bir şekilde elde edilebilir. Örnek olarak maaşlı bir kimse her ay maaşından 500 TL biriktirmiş böylece sene sonunda 4000 TL birikmişse bu durumda şu seçeneklere sahipsin: Sene sonunda biriken tüm paranın topluca zekatını peşin olarak verebilirsin. İkincisi her paraya ayrı bir tarih tutarak onun üzerinden bir senenin geçmesini bekleyebilirsin. Böylece bir sene içerisinden bir kereden fazla zekât çıkarılmış olacaktır. Daha detaylı bilgi için (50801 ) nolu sorunun cevabına bakınız.

En iyisini Allah bilir.

Kaynak: İslam Soru-Cevap Sitesi