Islam QA ওয়েবসাইটের জন্য দান করুন

আমরা আশা করছি, আপনাদের ওয়েবসাইট Islam Q&A (ইসলাম জিজ্ঞাসা ও জবাব) কে সাপোর্ট দেয়ার জন্য মুক্তহস্তে দান করবেন; যাতে করে ইনশা আল্লাহ্‌ ইসলাম ও মুসলিম উম্মাহর সেবায় আপনাদের ওয়েবসাইট তার পথ চলা অব্যাহত রাখতে পারে।

Nafile Namazların Kılınmadığı Vakitler

03-06-2023

প্রশ্ন 109254

Namaz kılmanın yasak olduğu vakitler olduğunu öğrendim bu vakitleri saatlerle belirlemeniz mümkün mü?

উত্তর

আলহামদু লিল্লাহ।.

Nafile namazının kılınmadığı vakitler ülkelere göre ve mevsimlere göre değişkenlik gösterir. Zira yasaklı vakitleri tüm ülkeler için ve tüm mevsimlerde belirlememiz mümkün değildir. Ancak her Müslümanın anlayacağı şekilde genel kuralı açıklayabiliriz:

Üç vakitte nafile namazı kılmak yasaktır:

1-Fecrin doğuşundan güneş doğuşundan 15 dakikaya kadar. Güneş doğuş saatlerini bulunduğunuz ülkeye göre öğrenebilirsiniz.

2-Öğlen namazı vaktine girmeden 15 dakika önce

3-İkindi namazından sonra, şayet vakit girdikten bir sonra namaz kılsan dahi güneş batımına kadar nafile namazı kılınmaz.  Yasak vakti ikindi namazını eda edildikten sonra başlar. Zira ikindi namazını vakti girdikten bir süre sonra kılabilir. Ayrıca ikindi namazını kılmadan önce vakti girse bile nafile namazı kılabilir. (İbn Kudame, el Muğni 1/429) İkindi namazından sonra nafile namazın yasak olduğu hususunda ihtilaf bilmiyoruz.

Bu vakitlerle ilgili bir takım hadisler delil olarak gösterilebilir. Bunların en açığı şudur:

“Sabah namazını kıl. Ardından güneş doğup bir mızrak miktarı yükselinceye kadar namaz kılma. Çünkü güneş doğarken şeytanın iki boynuzu arasından doğar, o sırada kâfirler de güneşe secde ederler. Sonra yine namaz kıl, o vakit kılınacak namaz (melekler tarafından) şahit ve hazır olunan bir namazdır. Bu namazı dikilmiş mızrağın gölgesi azalıp bitinceye/güneş tam tepeye çıkana kadar kıl. Sonra yine namaza ara ver. Çünkü o sırada Cehennemin ateşi tutuşturulur. Zeval vaktinin geçişinden/gölgenin doğuya doğru meyletmesinden sonra yine namaz kıl. Çünkü o vakit kılınacak namaz (melekler tarafından) şahit ve hazır olunan bir namazdır. Bu namazı ikindi (vaktine) kadar kıl. İkindi namazını kıldıktan sonra güneş batıncaya kadar namaza ara ver. Çünkü güneş şeytanın iki boynuzu arasından batar, kâfirler de o zaman güneşe secde ederler.” (Muslim 832)

Unutmamak gerekir ki yasak olan namaz, söz konusu vakitlerde normal nafile namazıdır. Ancak bir sebebe bağlı olan nafile namazları alimlerin tercihli görüşüne göre kılınır. Örnek: Tahiyetul mescid, abdest namazı ve tavaf namazı..

En iyisini Allah bilir.

নামাযের সময়সূচী
ইসলাম জিজ্ঞাসা ও জবাব ওয়েবসাইটে দেখান