کمک به سایت اسلام سوال و جواب

امیدواریم سخاوتمندان به یاری سایت بشتابید تا ان شاء الله سایت شما ـ سایت اسلام سوال و جواب ـ به فعالیت خود در خدمت به اسلام و مسلمانان ادامه دهد.

آیا اختلال وسواس، از عیب‌هایی است که باید خواستگار را از آن مطلع کرد؟

03-08-2024

سوال 96273

دختری از مشکل اختلال وسواس فکری عملی و دیگر اختلا‌ها رنج می‌برد و کسی را از این مشکلش باخبر نکرده و تنها خودش و خدا از آن مطلع هستند و با این وسواس مبارزه می‌کند. اکنون شخصی به خواستگاری او آمده است، آیا باید او را از این مشکلش مطلع کند یا کتمانش کند؟ به ویژه آنکه اگر او را مطلع سازد این مانعی در راه درمان او می‌شود و بلکه اختلال او را شدیدتر خواهد کرد. توصیهٔ شما به او چیست؟ و عیب‌هایی که خواستگار باید از آن مطلع شود چیست؟

متن پاسخ

الحمدلله.

اولا:

اختلال وسواس فکری ـ رفتاری و دیگر وسواس‌ها، درمانش ذکر و طاعت است و توجه نکردن به وسوسه. 

ثانیا:

قول راجح فقها آن است که هر عیبی که مقصود نکاح را از بین می‌برد و یکی از زوجین را از دیگری متنفر می‌سازد را باید پیش از عقد بیان کرد و در صورت کتمان، هر یک از زوجین اختیار فسخ را خواهند داشت.

ابن قیم ـ رحمه الله ـ می‌گوید: «بنابر قیاس، هر عیبی که باعث نفرت یکی از زوجین از دیگری می‌شود و مقصود نکاح از جمله رحمت و مودت را فراهم نسازد، موجب خیار می‌شود [یعنی اختیار فسخ را به زوج دیگر می‌دهد]» (زاد المعاد: ۵/ ۱۶۶).

و می‌گوید: «و هرکه در فتاوای صحابه و سلف دقت کند متوجه خواهد شد که آنان رد (یعنی فسخ نکاح) را به عیب خاصی محدود نکرده‌اند».

و می‌گوید: «اگر پیامبر ـ صلی الله علیه وسلم ـ کتمان عیب کالا را برای فروشنده حرام دانسته و برای کسی که از عیب آگاه است کتمان آن برای مشتری را حرام کرده، پس عیب نکاح چگونه خواهد بود؟ حال آنکه پیامبر ـ صلی الله علیه وسلم ـ خطاب به فاطمه بنت قیس که از ایشان دربارهٔ ازدواج با معاویه یا ابوجهم پرسیدند، فرمود: «اما معاویه، پس بی‌چیز است و مالی ندارد، ولی ابوجهم، عصا را از دوش برنمی‌دارد (کنایه از کتک زدن زنان)» پس دانسته می‌شود که بیان عیب در نکاح اولیٰ و واجب‌تر است، پس چگونه کتمان و تدلیس و فریب حرام می‌تواند سبب باقی ماندن او شود و همین عیب را با وجود تنفر صاحبش همانند یوغی بر گردن او گذارد؟» (زاد المعاد: ۵/ ۱۶۸).

بر این اساس کسی که مبتلا به اختلال وسواس است، حالت وی بررسی می‌شود، اگر وسواس او آنقدر است که مانع از انجام امور همسرش می‌شود و باعث نفرت او می‌شود، باید به او اطلاع دهد و این بهتر از کتمان و فریبکاری است که بعدا به جدایی بینجامد یا باعث نفرت از او به سبب این کتمان شود.

اما اگر این وسواس تاثیری بر زندگی زناشویی وی نمی‌گذارد و منجر به نفرت نمی‌شود عیب به شمار نمی‌آید و آگاه ساختن خواستگار از این مشکل لازم نیست.

والله اعلم.

عقد نکاح
نمایش در سایت اسلام سوال و جواب