Soru ve Cevap sitesini destekleyiniz.

Allah’ın izniyle İslam Soru ve Cevap sitesi’nin İslam ve Müslümanlara hizmeti devam ettirebilmesi için Lütfen cömertçe siteye destek olalım.

Parçlanan cenazenin yıkanması

29-11-2022

Soru 154635

Trafik kazasında parçalanan ölünün cesedi nasıl yıkanır

Cevap metni

Allah’a hamd olsun.

Trafik kazasında ölen ve organları parçalanan kimsenin, tüm uzuvları toplanıp yıkanması mümkünse, parçalarını birbirine bağlanarak tümü yıkanır. Çünkü ölüleri yıkamak farzdır ve bu mümkündür. Şayet hepsini yıkamak mümkün değilse, mümkün olduğu kadar yıkanır ve geri kalan uzuvları için teyemmüm yapılır.

Nevevi Rahimehullah şöyle dedi: Şayet cenazenin yıkanması; suyun bulunmaması, yıkandığı takdirde parçalanacak şekilde vücudun yanması gibi durumlarda yıkanmaz bilakis teyemmüm yapılır. Bu teyemmüm vacip olup bir necaseti gidermez. Sadece su kullanımı mümkün olmadığı için cenabette olduğu gibi teyemmüm yapılır.

İbn el Munzir, Servi ve Malik’ten şöyle aktarmaktadır: Bir cenaze yıkandığı takdirde yırtılma ve deforme olacaksa sadece üzerine su dökülür. Ahmed ve İshak’a göre teyemmüm yapılır. (Şerhul muhazzeb 5/140)

İbn Kudame Rahimehullah şöyle dedi: Yanmış, boğulmuş veya cildi bozulmuş cenazeyi yıkamak mümkünse yıkanır. Şayet vücudun yırtılmasından endişe edilirse teyemmüm edilir. Bu durum sudan rahatsızlık duyan sağ olan insanlarda olduğu gibi ölüler için de geçerlidir. Su bulunmadığı takdirde teyemmüm yapılır. Şayet vücudun bir kısmı yıkanabilir diğeri yıkanamıyorsa mümkün olduğu kadarıyla yıkanır diğerine teyemmüm yapılır. (el Muğni 2/210)

Şeyh bin Baz Rahimehullah’a şöyle soruldu:

Trafik kazasında ölen ve vücudu parçalanan kişinin cenazesi nasıl yıkanır?

Cevap: Mümkünse normal bir şekide yıkanır. Şayet mümkün değilse teyemmüm yapılır. Şüphesiz teyemmüm yıkamanın yerine geçer. (Mecmu el fetava 13/123)

İbn Useymin’e bu konuda sorulduğunda şöyle cevap vermiştir:

Şayet cenazenin yıkanması mümkün değilse teyemmüm yapılır. Teyemmüm şekli: ölünün eli toprağa vurulur daha sonra ölünün yüzü ve eli meshedilir. Daha sonra kefene koyulur, cenaze namazı kılınır ve defnedilir. (Mecmu Fetava İbn Useymin 13/123)

En iyisini Allah bilir.

Cenaze ve Kabirlerle İlgili Hükümler
İslam soru-cevap sitesinde göster