جمعه 21 جمادی الاولی 1446 - 22 نوامبر 2024
فارسی

برای پاک شدن نجاست آیا کافی است چند بار بر آن دستمال خیس بکشیم؟

سوال

من می‌خواهم کودکم را از پوشک بگیرم و او را تمرین دهم که خودش بر روی توالت کودک دستشویی کند اما مطمئنم که چند بار بر روی زمین این کار را خواهد کرد. من می‌دانم که برای شستن نجاست بهتر است بر روی آن آب ریخته شود اما آیا می‌توانم سه بار با یک حولهٔ خیس یا هر دستمال دیگری آن را پاک کنم؟ من عملا مبتلای وسواس هستم و برایم سخت است که هر بار روی آن آب بریزم.

متن پاسخ

الحمدلله.

اگر کودک بر روی فرش یا مانند آن ادرار کرد برای از بین بردن نجاست کافی است از اسفنج یا دستمالی برای جذب ادرار از روی فرش استفاده کنید سپس آن دستمال را بشویید و خیسش کنید و دوباره این کار را تکرار کنید تا جایی که گمان غالبتان بر این باشد که نجاست زائل شده است. این‌طور ریختن آب بر روی فرش راحت‌تر صورت می‌گیرد زیرا تنها بر محل نجاست انجام شده است.

از شیخ ابن عثیمین ـ رحمه الله ـ دربارهٔ روش پاک کردن فرش بزرگ از نجاست پرسیدند و پرسیدند که آیا پس از از بین رفتن عین نجاست باید بر آن آب گذراند؟

ایشان چنین پاسخ دادند: «روش پاک کردن فرش بزرگ از نجاست چنین است که اولا عین نجاست برداشته شود، یعنی اگر جِرم دارد (مانند مدفوع) آن را بردارد و اگر مایع است مانند ادرار توسط اسفنج آن را جذب کند، پس از آن بر رویش آب بریزد تا آن‌که بنابر گمان غالبش اثر نجاست یا خود نجاست از بین برود. دربارهٔ ادرار این کار با دو یا سه بار تکرار صورت می‌گیرد و اما گذراندن آب و خشک کردنش واجب نیست مگر آن‌که زوال نجاست به آن وابسته باشد مانند آن‌که نجاست به آن وارد شده باشد و تمیز کردن داخلش امکان نداشته باشد مگر با وارد کردن آب به آن و خارج ساختنش» (فتاوی نور علی الدرب).

اما اگر نجاست بر روی زمین باشد، پاک کردن آن آسان‌تر است زیرا سرامیک [و موزائیک] نجاست را فرو نمی‌برد و اگر محل آن را با حوله یا دستمال تمیز کنید سپس این کار را چند بار تکرار کنید همین برای پاک شدنش کافی است به شرط آن‌که اثر نجاست یعنی رنگ و بوی آن از بین برود.

والله اعلم.

منبع: سایت اسلام سوال و جواب