دوشنبه 24 جمادی الاولی 1446 - 25 نوامبر 2024
فارسی

مادرش به شعائر دینی عمل نمی‌کند؛ آیا او را ترک کند؟

6401

تاریخ نشر : 27-10-2016

بازدیدها : 3031

سوال

مادرم بر اساس دین نصرانیت تربیت شده و در مناسبت‌های مختلف شراب می‌نوشد. بارها در این باره با او گفتگو کرده‌ام اما او اصرار به ادامه‌ی نوشیدن خمر دارد. همینطور برخی رفتارهای غیر اسلامی دیگر، به طوری که غذاهای ما شرعی نیست و او غذای من را در همان ظروف می‌پزد و من حس می‌کنم این کار جایز نیست. من به فکر ترک خانه افتاده‌ام چون این کارها را قبول ندارم و همینطور تصمیم دارم در آینده ان شاءالله کشور را ترک کنم چون اینجا نمی‌توانم به طور منظم در نمازها حاضر شوم. خلاصه بگویم می‌خواهم مانند یک مسلمان زندگی کنم اما متاسفانه در کشوری زندگی می‌کنم که پیرو غرب است و زندگی کردن به عنوان یک مسلمان در آن سخت است.

متن پاسخ

الحمدلله.

اگر مادر شما نصرانی است باید با حکمت و پند نیک ایشان را به اسلام دعوت کنید. خوبی‌های اسلام و ویژگی‌ها و عقاید واضح آن را بیان کرده و بطلان عقاید نصرانیان از جمله اعتقاد به خداوندی مسیح ـ علیه السلام ـ را برایشان تببین نمایید. همینطور خواندن کتاب‌هایی در باب بطلان عقاید نصرانیان را به ایشان پیشنهاد کنید.

اما اگر مادر شما مسلمان است باید ایشان را به ترک گناهان و توبه به ویژه از نوشیدن خمر دعوت نمایید و دلایل کتاب و سنت در مورد تحریم آن بیان کنید و بگویید که مسلمان باید وقتی دستوری از سوی الله متعال یا پیامبرش ـ صلی الله علیه وسلم ـ رسید سمعنا و اطعنا بگوید و اجرایش نماید اگر چه بر خلاف دلخواهش باشد.

تقوای الله و ترس از مجازات الهی در دنیا و آخرت را به یاد او بیاور و نرمش و رفتار خوب را فراموش نکن. به او بگو که هدایت و نجات او از آتش برایت مهم است، شاید همین باعث هدایت او به سوی حق شود.

اما ظروف غذایی که ایشان در آن غذای حرام می‌پزد، اگر ظرف دیگری پیدا کردی بهتر است، اما در صورت نبودن ظروف دیگری آن را با آب بشو و در آن غذا بخور.

از ابی ثعلبه خشنی ـ رضی الله عنه ـ روایت است که: گفتم ای رسول خدا، ما در سرزمین گروهی از اهل کتاب هستیم؛ آیا در ظروف آنان غذا بخوریم؟ فرمود: در آن غذا نخورید، مگر آنکه ظرفی دیگر نیابید، پس آن را بشویید و در آن بخورید متفق علیه (بلوغ المرام، صفحه‌ی ۲۳ شماره‌ی ۲۴).

تصمیمی که برای ترک خانه یا مهاجرت از کشور گرفته‌اید در صورتی بهتر است که بدانی خانواده‌ات حرفت را نمی‌پذیرند و ماندن با آنها به دینت ضربه می‌زند و نمی‌توانی دستورات خداوند را جرا کنی.

اما اگر می‌دانی یا به گمان غالبت امکان دارد خانواده‌ات پس از دعوتشان حرف تو را بپذیرند، بهتر است با آنها بمانی.

امام بخاری ـ رحمه الله ـ در صحیح خود بابی دارد تحت عنوان باب هم‌نشینی با مردم، و ابن مسعود ـ رضی الله عنه ـ می‌گوید: با مردم مخالطت کن اما به دینت آسیب مرسان صحیح بخاری (۵/ ۲۲۷۰).

ولی اگر بر اساس تجربه‌ای که با خانواده‌ات داری گمان می‌کنی این کار موثر نیست، به خانه‌ای که بتوانی در آن شعائر دینی‌ات را انجام دهی نقل مکان کن.

از الله خواهانیم که به شما پایداری بر دین عطا کند و در حفظ خود بدارد و از او مسالت داریم که مادر شما و دیگر اعضای خانواده‌تان را به دین خود هدایت کند تا آنکه دینش برای آنان محبوب‌ترین چیز باشد.

والله اعلم

منبع: سایت اسلام سوال و جواب