Cuma 21 Cemaziyel-Evvel 1446 - 22 Kasım 2024
Türkçe

Zengin kadının kocasının yerine kurban kestirmesi

Soru

Zengin kadın, kurban kesemeyen fakir kocasının yerine kurban kestirmesi caiz mi?

Cevap metni

Allah’a hamd olsun.

,

Kurban kesmek, erkeklere meşru olduğu gibi kadınlara da meşrudur. Kimin kurban kesmeye gücü yeterse kesmesi müstehaptır. Kadın kurban kestirdiği takdirde kendi adına ve ailesi adına kestirdiğini ifade eder, böylece eşi de ailesinin içine girer.

Şeyh İbn Baz Rahimehullah’a şöyle soruldu: Kurban, tüm aile adına mı olur yoksa buluğ çağına ermiş her fert adına ayrı ayrı mı verilir? Ne zaman kesilir? Kurban kesecek kişinin saçını tıraş etmemesi ve tırnaklarını kesmemesi şart mı? Kurban kestirecek kadın adetli olursa durum ne olur? Böyle bir durumda Kurban ve sadakanın arasında ne fark var?

Cevap: Kurban bayramında kurban kesmek sünnettir. Kurban kesmek erkeklere ve kadınlara meşrudur. Erkek kestiği zaman karısı ve ailesi adına geçerli olur. Kadın kestirdiği takdirde kocası ve ailesi adına geçerli olur. Zira Rasulullah Sallallahu Aleyhi Vesellem her sene iki kurban keserdi. Birisini kendi ve ailesi adına keserdi. Diğerini ümmetinden Allah’ı birleyen herkesin adına keserdi. Kurban kesmenin zamanı Kurban bayramının birinci günü ve sonrasından gelen üç gündür (teşrik günleri). Her sene kesilir. Bu konuda sünnet olan kurbandan yemek, akraba ve komşularına hediye etmek ve sadaka vermektir. Kurban kesecek kimse, Zilhicce ayına girdiğinde saçından, tırnağından veya vücudundan bir şey alması, kesmesi caiz değildir. (muslim)

Vekil olan kimse veya kurbanlık barındıran vakıfta görevli olan kimsenin saçını ve tırnaklarını bırakması gerekmez çünkü bu kimseler direk kendileri kurban kesmiyorlar şayet kendi adlarına keseceklerse hüküm aynıdır. Bu uygulama kurban kesecek kimse için geçerlidir. Mecmu Fetava İbn Baz 18/38

Şayet kadın kocası adına kurban kesmek ister ve kurbanı eşine vermek istiyorsa kocasından izin alması gerekir. Çünkü ibadette başkasın adına yapılan eylem kişinin izni olması gerekir. Bu kişi erkek olsun kadın olsun hüküm aynıdır. İbadette mutlaka niyet olması gerekir.

En iyisini Allah bilir.

Kaynak: İslam Soru-Cevap Sitesi