Perşembe 18 Ramazan 1445 - 28 Mart 2024
Türkçe

Mescit dolduğu zaman yolun ortasında kılınan namazın hükmü nedir?

Soru

Ben, dînimizin, yolun ortasında namaz kılınmasını yasakladığını biliyorum. Fakat mescit dolduğu zaman yolun ortasında namaz kılmak zorunda kalırsak, bu sahih olur mu?

Cevap metni

Allah’a hamd olsun.

"Âlimlerin cumhuruna göre yolun ortasında namaz kılmak mekruhtur.Yolun ortası; insanların oradan yürüyerek gelip geçtiği yerdir.

İnsanların hakkına bir saldırı olması ve insanlara yolu daraltması, namaz kılan kimsenin, yoldan geçenlerle meşgul olup onun namazdaki huşûunu azaltmasından dolayı, yolun ortasında namaz kılmaktan nehyedilmiştir.

Fakat müslümanlar, mescidin dar gelmesi ve namaz kılacakları başka bir yerin olmaması sebebiyle yolun ortasında namaz kılma ihtiyacı duyarlarsa, bu takdirde yolun ortasında namaz kılmalarında bir sakınca yoktur." Bkz: ("Fıkıh Ansiklopedisi"; c: 27, 114 ve c: 38, s: 367)

Değerli âlim Muhammed b. Salih el-Useymîn'e -Allah ona rahmet etsin-:

"Mescit (namaz kılanlara) dar gelirse, çarşı ve mescidin çevresinde namaz kılmanın hükmü nedir?"

Diye sorulmuş, bunun üzerine o şöyle cevap vermiştir:

"İnsan, çarşıda veya mescidin çevresindeki alanlarda namaz kılmak zorunda kalırsa, böyle yapmasında bir sakınca yoktur.Hatta mescit dolduğu zaman ve insanlar çarşıya çıktığında yollarda kılınan namazın sahih olmadığını söyleyen âlimler, Cuma namazı ile bayram namazını bu hükmün dışında tutmaktadırlar.Doğru olan görüşe göre; bu hüküm, ihtiyaç duyulduğu takdirde bütün namazlar için geçerlidir (yani ihtiyaç duyulduğu takdirde yollarda kılınmasında bir sakınca yoktur). Dolayısıyla mescit dolduğu zaman insanların (mescidin çevresindeki) çarşı ve pazarlarda namaz kılmalarında bir sakınca yoktur." ("Mecmû'u Fetâvâ ve Resâil İbn-i Useymîn"; c: 12, s: 331)

Allah Teâlâ en iyi bilendir.

Kaynak: İslam Soru-Cevap Sitesi