Allah’a hamd olsun.
Hamd, yalnızca Allah'adır.Enes b. Mâlik'ten -Allah ondan râzı olsun- rivâyet olunduğuna göre, Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem- şöyle buyurmuştur:
مَنْ صَلَّى لِلَّهِ أَرْبَعِينَ يَوْمًا فِي جَمَاعَةٍ يُدْرِكُ التَّكْبِيرَةَ الأُولَى كُتِبَتْ لَهُ بَرَاءَتَانِ: بَرَاءَةٌ مِنَ النَّارِ، وَبَرَاءَةٌ مِنَ النِّفَاقِ. [رواه الترمذي وصححه الألباني]
"Her kim, Allah rızâsı için, iftitah tekbirini idrak etmek sûretiyle kırk gün cemaatle (farz) namazı kılarsa, onun için iki şeyden beraat yazılır: Cehennemden kurtulmak ve nifaktan emîn olmak." (Tirmizî; hadis no: 241. Eski bazı âlimler hadisin zayıf ve hadisin mürsel olduğunu belirtmişlerdir. Elbânş gibi bazı yeni âlimler ise hadisin hasen olduğunu belirtmişlerdir. Bkz: "Telhîsu'l-Habîr"; c: 2, s: 27)
Mescit cemaati iki namazı birleştirdikleri (cem ettikleri) zaman, bu durum, onu iftitah tekbirini idrak etmiş olmaktan çıkartmaz. Aynı şekilde namaz kılan imam veya imama uyan birisi ise ve namazında yanılmışsa, bunlar için de durum böyledir. Allah Teâlâ'nın lütuf ve ihsanı geniştir.O'nun kereminin sınırı yoktur.
Allah Teâlâ'dan bizi ve seni daha başarılı kılmasını, salih amellerde ve kulu Allah'a yaklaştıran ibâdetlerde muvaffak kılmasını dileriz.
Allah Teâlâ en iyi bilendir.