Cuma 21 Cemaziyel-Evvel 1446 - 22 Kasım 2024
Türkçe

Bir kurbanlık, her iki eş ve çocukları için yeterlidir.

Soru

Babam, kendi adına ve vefat eden anne ve babaları adına kurban kesmeyi alışkanlık haline getirmiştir. Ancak hayatta olan annemin adına kesmiyor, bu konuda onunla konuştuğumda bana şöyle dedi: O, ev hanımı olduğu için kurban kesmesi vacip değildir. Bazı kişiler, erkek eşin kadın eşin adına kurban kesmek zorunda olmadığını söylüyorlar.

Sorum şudur: Oğul veya kız, kurbanlık ücretini annelerine vermek isteseler veya ona kurbanlık satın almalarının hükmü nedir?

Cevap metni

Allah’a hamd olsun.

,

Kurban kesen kişi, vefat eden veya hayatta kalan akrabalarından istediği kişiyi kurban sevabına ortak edebilir. Zira Muslim sahihinde geçen bir hadise göre şöyle geçmektedir: “Allahım! Muhammed ve Muhammed ailesinden kabul et” Muhammed’in ailesi ölü ve sağ kişileri kapsamaktadır. Ayrıca kişi, sadece ölüler adına da kurban kesebilir. Bu konu (36596) ve (36706) nolu soruların cevaplarında açıklanmıştır.

İkincisi:

Bir adet kurban, kişi ve ailesi (eşi, çocukları, anne ve babası) adına yeterlidir. Çünkü Aişe radiyallahu anha’dan rivayet edildiğine göre Rasulullah Sallallahu aleyhi vesellem “Siyah içinde yere basan, siyah içinde yatan ve siyah içinde bakan boynuzlu bir koç getirilmesini istedi. Kurban etmesi için kendisine (böyle bir) koç getirildi. Sonra Ey Aişe! “Bana bıçağı getir” dedi. Sonra “bu bıçağı bir taşla bile” dedi. Bende öyle yaptım. Koçu aldı, yatırdı ve boğazladı. Sonra şöyle dedi: “Bismillah, “Allahım! Muhammed ve Muhammed ailesinden kabul et” dedi.

Bunun üzerine erkek eş, Rasulullah Sallallahu aleyhi vesellem’in yaptığı gibi kurban keserken hem kendi adına hemde ailesi adına niyet etmesi meşrudur. Kişinin kestiği kurban, tüm ailesi adına yeterlidir. Ailesi onun sevabına ortak olurlar. Ayrıca eşi için başka bir kurban kesmesi gerekmiyor.

Şayet kurbanı keserken ailesi adına niyet etmemişse, ailesi bunu ondan istemezler. Çünkü kişi kurban keserken ailesi kurban kesiminden muaf olur ve kesmeleri gerekmez.

Şayet kadının özel bir parası varsa ve paradan kurban kesmek isterse bunu yapabilir, ayrıca bazı çocukları kurban kesmesi için para verirlerse bunu kabul ettiğinde yine kurban kesmesi caizdir. Daha fazla bilgi için  (45544) nolu sorunun cevabına bakınız.

En iyisini Allah bilir.

Kaynak: İslam Soru-Cevap Sitesi