Cuma 21 Cemaziyel-Evvel 1446 - 22 Kasım 2024
Türkçe

Bayram günlerinde tekbirleri kayıtlı cihazlardan seslendirmek

Soru

Bazı işyerleri sahipleri işyerlerinin önüne büyük hoparlörler koyup bayram tekbirleri okutmaktadırlar. Bunun hükmü nedir? Bu uygulama bidat hükmüne girer mi? Ayrıca zilhiccenin on gününde hocaların öğrencilerine belirli vakitlerde tekbir getirmelerini talep etmeleri caiz mi?

Cevap metni

Allah’a hamd olsun.

Birincisi: Bayram günlerinde insanların tekbirlerle haykırması ve bunu açıkça yapmaları istenilen bir durumdur.

Kayıt cihazlarla sesli bir şekilde tekbirlerin seslendirilmesi, şüphesiz gaflette olanları uyandırmak ve insanlara hatırlat için uygun bir vesiledir. Bu amaçla yapılması meşrudur ancak insanları rahatsız edecek şekilde abartılı ve çok yüksek sesle yapılmamalıdır.

Bu uygulamanın bidat olduğunu söyleyemeyiz. Çünkü bidat, selefin zamanında sebebi mevcut olup yapmadıkları durumlarda olur. Ses kayıt ve çalar cihazları, selef zamanında mevcut olmadığı bilinmektedir. Ayrıca işyerlerinin kapılarında takılan cihazlarla giren ve çıkanları tekbirleri hatırlatmakta sakınca yoktur.

İkincisi: söz konusu günlerde tekbir getirmenin meşru olması itibarıyla buna teşvik etmek de meşrudur. Öğrencilerin müsait oldukları her vakit değerlendirilebilir. Önemli olan bunu yaparken işleri aksatmamak ve vacip olan bir görevi ihmal etmemektir.

İmam Buhari sahihinde İbn Ömer ve Ebu Hureyre’nin zilhiccenin on gününde çarşı ve pazarlara çıkıp tekbir getirirlerdi onları gören insanlar da onların tekbirlerine eşlik ederlerdi. (2/20)

Daha detaylı bilgi için (127851) nolu sorunun cevabına bakınız.

En iyisini Allah bilir.

Kaynak: İslam Soru-Cevap Sitesi