Pazar 21 Cemaziyes-Sani 1446 - 22 Aralık 2024
Türkçe

 Beş yaşındaki kız kardeşine Kur’an\'ı nasıl öğretebilir?

32436

Yayınlama tarihi : 22-12-2010

Gösterimler : 10587

Soru

Benim beş-altı yaşında bir bacım var, ona Kur’an'ı ezberletmek istiyorum. Onunla nereden başlamalıyım? Ve nasıl başlamalıyım?

Cevap metni

Allah’a hamd olsun.

Bütün övgüler Allah’adır.

Kuşkusuz çocukları küçüklüğünden beri din üzerine eğitmek, Allah’ın Kitabı’nı ezberletmek, Peygamberin -sallallahu aleyhi ve selem-sünnetini öğretmek özellikle de bu günlerde büyük işlerden sayılır. Evlatları ve onlara bakanların aşırılıkları onları ahiretlerinde fayda vermeyen durumlarla meşgul edenler bilakis onlara zarar vermektedirler. Artistler, sporcular ve şarkıcılar gibi örnek olmayı hak etmeyenlere onları yönlendirmektedirler.

Değerli bacımıza sorusundan dolayı teşekkür ederiz. Bu ve diğer durumlarda Allah ona yardım etsin ve onu sabit kılsın, kıyamet gününde mükâfatını versin. Rabbi ile karşılaşan insan amel sayfasında buna delalet eden ve onun varlığı için katkı gösteren bir şeyi bulmasından daha büyük ne olabilir.

Küçük kıza ve Kur’an-ı ezberlemesine gelince bacımıza şunu işaret ediyoruz:

1- Okuma ve ezberlemede en kolayından başlamalısın. Fatiha’dan başlanmalı ve sonra da sondaki cüzden devam edilmelidir. Başından kolay ile başlamak sonraki aşamalara ilerlemeyi gerçekleştirir. Bundan sonra önemli ihtiyacı olan namazı öğretmeye başlamalıdır.

2- Her gün ezberin ölçüsü ezberini gerçekleştirecek kadar kolay olmalıdır. Bundan sonra ezberi kolay olur. Bu ölçü herkesin zekâsına ve hızlı ezberlemesine göre değişmektedir.

3- Ezberinin sağlamlaşması için çokça tekrar olmalıdır. Bir gün geçmesin ki yeni bir ezberi eklemiş olmasın. Eskiyi tekrarlamalıdır.

4- Ezberleyen kıza her cüzü çok iyi ezberle bitirdiğinde bunun için ödül verilmelidir.

5- Telkin ve tekrarda onunla birlikte hareket edersin. Ezberde genelde ilk merhaledir. Okumayı ona öğretmeli ki ablası veya öğretmeni olmadığı vakitte Kur’an-ı tek başına kolayca okuyabilecek hale gelsin.

6- Eğer namaz kılma yaşına ve akil-baliğ olmuşsa, onu sünnet ve farz namazlarda ezberlediklerini okumaya alıştırmalıdır.

7- Ezberlediklerini CD’den ve banttan yâda bilgisayardan dinlemeye alışmalı ki telaffuzu ve tilaveti güzelleşsin ezberi sağlam olsun.

8- İşlerin ve tantananın azaldığı,uygun bir vakitte örneğin sabah namazından sonra veya akşam ile yatsı arası bir anı seçip ezberlemelidir. Açlık veya yorgunluk yada uyku vakitlerinden sakınmalıdır.

9- Akrabaların ve komşuların önünde hafız kızı teşvik amaçlı övmeli ve onların da onun davranışını sergilemelerine teşvik edilmelidir. Hasetçilerin gözünden uzak olması için muavvizeteyn gibi dualar okumayı da ihmal etmemelidir.

10- Onun sadece tek hatlı bir Mushaf olması kaçınılmazdır. Bu ayetin yerini zihninde yer etmesini sağlayacaktır.

11- Ezberlediklerini yazmaya teşvik edilmeli ki yazmayı öğrenme ile ezberi sağlamlaştırma arasında bir birleştirme yapabilsin.

Başarı Allah’tandır.

Kaynak: İslam Soru-Cevap Sitesi