Pazartesi 22 Cemaziyes-Sani 1446 - 23 Aralık 2024
Türkçe

Ailenin tüm fertleri adına fıtır sadakasına sahip olmadığı takdirde ne yapması gerekir?

Soru

Bayram gününe ve gecesine aileye yetecek ihtiyaçlara sahibim, ancak ailenin tüm fertleri adına fıtır sadakasını verecek imkanım yok. Bu durumda kısmi bir şekilde mi fitreyi vereyim yoksa hiç vermeyeyim?

Cevap metni

Allah’a hamd olsun.

Birincisi: Fitre, bayram günü ve gecesi ihtiyaçlarına sahip olan tüm Müslümanlar üzerine vaciptir. Fitreyi kendisi ve ailenin temel ihtiyaçlarından artanı verir. Zira İbn Ömer Radiyallahu anhu’dan rivayet edildiğine göre şöyle dedi: Rasulullah Sallallahu Aleyhi Vesellem fıtır sadakasını; Müslüman olan her köle özgüre, erkek kadına, küçük büyüğe; hurmadan bir sa’ veya arpadan bir sa’ olarak farz kılmıştır. Ayrıca sadaka, insanlar namaza çıkmadan önce verilmesini emretti” (Buhari 1503, Muslim 984)

Şüphesiz bir kimsenin ve ailesinin ihtiyacı, sadaka vermekten önceliklidir. Nitekim Rasulullah Sallallahu Aleyhi Vesellem şöyle buyurdu:

“Evvelâ kendinden başla ve kendine sadaka ver. Şayet bir şey artarsa onu ailene, ailenden de bir şey artarsa akrabana ver. Akrabandan da bir şey artarsa şöyle ve şöyle yap...» buyurdu. Ve «önünde, sağında, solundaki muhtaçlara ver.» diye işaret etti.” (Muslim 997)

İkincisi:

Kişi; hem kendi hem de nafakasından sorumlu olduğu eş, çocuk ve akraba gibi aile fertlerin sadakasını vermekle mükelleftir. Şayet kendisinde bulunan yiyecek herkesin adına verilmesine yetmiyorsa önce kendisinden başlar kendi adına verir, sonra eşinin adına, sonra annesi, sonra babası, sonra çocukları, sonra kardeşi gibi akrabaların adına verir.

Şayet öncelik sıralamasında iki çocuk veya iki kardeş gibi iki kişi bulunuyorsa bu durumda kura çeker ve bunun üzerine fitresini verir. 

En iyisini Allah bilir.

Kaynak: İslam Soru-Cevap Sitesi