Pazartesi 22 Cemaziyes-Sani 1446 - 23 Aralık 2024
Türkçe

İmam namazı bitirinceye kadar Terâvih namazını onun arkasında kılmak

Soru

Terâvih namazının rekat sayısı konusunda en tercihli görüş on bir rekat ise, benim Terâvih namazı kıldığım mescitte yirmi bir rekat kılınmaktadır. Buna göre onuncu rekattan sonra mescitten ayrılabilir miyim yoksa cemaatle birlikte yirmi bir rekatı tamamlamam mı daha güzel bir davranış olur?

Cevap metni

Allah’a hamd olsun.

İmam, on bir rekattan fazla kılmış olsa bile, o bitirinceye kadar Terâvih namazını onunla birlikte kılmak (namazı tamamlamak) daha fazîletlidir. Çünkü imamın on bir rekatın üzerinde kılmış olduğu fazlalık, câiz olan fazlalıktır.

Nitekim Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem-'in şu hadislerindeki sözü genellik ifâde etmektedir:

مَنْ قَامَ مَعَ الْإِمَامِ حَتَّى يَنْصَرِفَ كَتَبَ اللَّهُ لَهُ قِيَامَ لَيْلَةٍ. [ رواه النسائي وغيره ]

"Teravih namazını imamla birlikte sonuna kadar tamamlayan kimseye, Allah Teâlâ o geceyi bütünüyle ibâdetle geçirmiş gibi sevap yazar." (Nesâî ve başkası rivâyet etmiştir. Sünen-i Nesâî, "Ramazan ayının gecelerini ibâdetle geçirme babı").

Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem- başka bir hadiste şöyle buyurmuştur:

صَلاةُ اللَّيْلِ مَثْنَى مَثْنَى، فَإِذَا خَشِيْتَ الصُّبْحَ فَأَوْتِرْ بِوَاحِدَةٍ. [ رواه السبعة وهذا لفظ النسائي.]

"Gece namazları ikişer ikişer rekattır.Sabah namazının vaktinin girmesinden endişe edersen, vitir namazını bir rekat olarak kıl."(Buhârî, Müslim, Ahmed, Ebû Dâvûd, Tirmizî, Nesâî, İbn-i Mâce. Bu, Nesâî'nin lafzıdır.)

Terâvih namazı konusunda Nebi -sallallahu aleyhi ve sellem-'in sünnetine bağlı kalmak, şüphesiz -uzun tutmak ve güzel kılmak sûretiyle- daha evlâ ve daha fazîletlidir, sevap bakımından da daha fazladır. Fakat rekat sayısı sebebiyle on rekattan sonra imamdan ayrılmak ile imamla birlikte tamamlamak arasında tercih yapmak gerekirse, yukarıda geçen hadisler gereği, namaz kılan kimsenin imama mutabık kalması daha fazîletlidir. Ancak bununla birlikte sünnete bağlı kalması konusunda imama nasihat etmekte gayret sarf edilmesi gerekir.

Kaynak: Şeyh Muhammed Salih El Muneccid