Cuma 21 Cemaziyel-Evvel 1446 - 22 Kasım 2024
Türkçe

Ünlülerin skandallarını okumanın hükmü

Soru

Paylaşım yapmaksızın ünlülerin skandallarını okumanın hükmü nedir? Detayları öğrenmek için sosyal medya araçlarında konuyu takip etmek günah sayılır mı?

Cevap metni

Allah’a hamd olsun.

Batılılar, medyayı bozmak için kullandıkları yöntemlerden biri de: Ünlü kişilerin özel hayatlarını takip etmek ve onları gözetlemektir. Ayrıca bu alçak amaç uğruna yaşam gizliliği açığa çıkarmayı gazetecilik görevi olarak sunmaya çalıştılar. Bunu yaparken kamunun ünlü kişilerin hayatlarını tüm gizliliklerini bilme hakkına sahip olduklarını iddia ediyorlar.

Maalesef bu bozgunculuk ve fesat yöntemlere Müslüman toplumlarımızda da onları taklit eden basın mensupları meydana çıkmıştır. Bu kötülük daha sonra sosyal medyaya sıçradı ve daha kötü hal almıştır. Öyleki birisi diğerine düşmanlık beslediğinde onun fotoğrafları üzerine oynama yaparak sosyal medyada paylaşmaktadır.

Bu bağlamda Müslüman kimse, bu tür konulara aşağıdaki nedenlerden dolayı girmemesi gerekir:

Gıybeti caiz olmayan bir durum olabilir. Bu tür skandal haberleri okumak gıybete razı olmak sayıldığı için caiz değildir.

Adiy bin Adiy, Urs bin Amire el Kindi’den rivayetle Rasulullah Sallallahu Aleyhi Vesellem şöyle buyurmuştur: "Yeryüzünde günah işlendiği (bir kötülük yapıldığı) zaman birisi ona şahit olur da çirkin görürse -bir seferinde de inkar ederse demiştir - o kötülükten uzakta olan kişi gibidir. Kötülükten uzakta olup da ona razı olan ise ona şahid olan (birlikte olan) kimse gibidir." (Ebu Davud 4345, Elbani Sahih demiştir)

Müslüman, bu tür kötülüklere karşı kalbiyle olsa dahi nefret etmesi gerekir. Bu tür skandalları takip etmek ve detaylarına girmek kalbiyle kötülüklerden nefret etmesine aykırıdır. Bilakis Müslüman insanların rezil eden bu tür konulardan kaçınması gerekir. 

Şayet konu, masiyetleri açıktan işleyen bir kimse hakkında olup gıybeti caiz olsa dahi olumsuz etkileri açısından Müslüman bu tür haber sitelerine girmemesi gerekir.

Ayrıca skandal haberleri, açık fesat içerebilir:

Birincisi: Kötülüğü ve şerri hafife almaya çalışır ve önemsizleştirir. Haberi insanlar arasında yaymak, söz konusu davranışın insanlar arasında normal gelmeye başlayacaktır. Daha sonra insanların bu konuya tepkileri hafifleyecektir. Ayrıca bu haberlerle vakit geçirmek, eğlenceye dönüştürmek ve detaylarını araştırmak daha kötü sonuçları vardır.

İkincisi:

Bu konularda hak batılla karışır.

Ebu Kılebe: Ebu Mesud, Ebu Abdullah’a şöyle dedi: “ Rasulullah Sallallahu Aleyhi Vesellem, “iddia ediyorlar” sözü hakkında ne dediğini işittin?

Şöyle cevap verdi: Rasulullah Sallallahu Aleyhi Vesellem’in şöyle dediğini işittim:   "  "iddia ettiler) kelimesi kişinin ne kötü bir bineğidir!" (Ebu Davud 497, Elbani sahih demiştir)

Muğire İbn Şu'be Radiyallahu anhunun naklettiğine göre Nebi Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurmuştur: "Allah size, analara karşı gelmeyi, kız çocuklarını diri diri öldürmeyi, borcunuzu ödememeyi, hakkınız olmayan şeyi almayı haram kıldı. Dedi kodu etmeyi, çok soru sormayı ve malı zayi etmeyi de kerih gördü." (Buhari 2408, Muslim 593)

Üçüncüsü:

Gıybeti caiz olanın gıybeti bir yarar ve fayda sağladığı takdirde meşrudur.

Gıybet şer’i açıdan geçerli bir amaçla mübah olur. Fakat geçerli ve doğru bir amacı yoksa meşru değildir. Skandalları yaymak iyilikten çok fesad ve kötülüğe faydası olmaktadır.

San’ani Rahimehullah şöyle dedi:

Fasıka, ey fasık! Veya ey fesatçı!  Demek caizdir. Ayrıca başkasına nasihat, onun durumunu açıklamak ve yaptığından sakındırmak için onun gıybetini yapmak caizdir. Onu rezil etmek veya meşru olmayan bir amaç için gıybeti caiz değildir. (Subul el selam 8/294)

En iyisini Allah bilir.

Kaynak: İslam Soru-Cevap Sitesi