Cuma 3 Recep 1446 - 3 Ocak 2025
Türkçe

Maske takıldığı için salyanın dudaklara çıkması ve yutulmasının hükmü

Soru

Korona virüsünden korunmak için maske takarım, konuştuğum zaman hafif bir tükürük çıkar ve dudaklarıma yapışır, tekrar ağzıma girip girmediğinden emin olmuyorum, bu durum orucu bozar mı?

Cevap metni

Allah’a hamd olsun.

Dudaklarını diliyle ıslatıp salya veya tükürük dudaklara ulaşması ve kasıtsız bir şekilde yutmakta sakınca yoktur. Aynı şekilde tükürük dudaklarında kuruduktan sonra dudaklarını kapatman da orucu bozmaz. Fakat salya dudağa ulaştıktan sonra kasıtlı bir şekilde yutulursa orucun bozulması ilgili görüşler şu şekildedir:

Şafii ve Hanbeli mezhebine göre oruç bozulur. Çünkü salya olması gereken konumdan ayrılmıştır. Böylece ağız dışından olan bir şeyi yutmak gibidir.

Nevevi Rahimehullah şöyle dedi: Şayet salya olması gereken yerden yani ağız içinden yutarsa orucu bozulmaz. Ancak ağız dışına çıktıktan sonra dili veya başka bir araçla geri çeker ve yutarsa orucu bozulur.  (el Mecmu 6/342)

İbn Kudame Rahimehullah şöyle dedi: Salyası; elbisesine, parmak arasına veya dudak arasına çıkar daha sonra geri yutarsa orucu bozulur. Çünkü ağız dışından yuttuğu için başka bir şey yutmuş gibidir.

Hanefi mezhebine göre salyayı ağızdan ayırıp tekrar ağzına geri getirdiği durumda bozulur aksi takdirde bozulmaz.

Fethul Kadir 2/332’de şöyle geçer: “Bir kimse ağzından salya akar ve yutarsa: Şayet ağzından kopmaz ve ip gibi birleşikse, ağzına çekerse orucu bozulmaz. Şayet kesillir ve daha sonra geri çekerse borucu bozulur. Kefaret yoktur. Şayet ağzında salyayı biriktirir ve yutarsa mekruh olur fakat oruç bozulmaz.

Bununla birlikte ağızdan çıkan ve maskeye biriken salyaya dikkat etmek gerekir. Kasıtlı bir şekilde tekrar yutulmamasına dikkat edilmesi gerekir. Kaçınılması mümkün olmayan veya istem dışı ağzına girmesi genellikle affedilir. Çünkü az miktar olup bundan kaçınmak zordur. Nitekim abdest için ağza su verildiğinde kalan eser affedilmiştir.

En iyisini Allah bilir.

Kaynak: İslam Soru-Cevap Sitesi