Pazartesi 22 Cemaziyes-Sani 1446 - 23 Aralık 2024
Türkçe

Çalıştığı Firmadan Zekât Almak

Soru

Çalıştığım firma aynî zekât çıkarmaktadır. Benim maddi durumum kötü olması ve borçlu olmam itibarıyla bu firmanın maddi ve aynî olan zekât mallarından alabilir miyim?

Cevap metni

Allah’a hamd olsun.

Şayet satıp borcunu ödeyeceğin bir malvarlığın yoksa borçlu kategorisinde sayıldığın için söz konusu firmadan zekât alabilirsin. Yüce Allah şöyle buyurdu:                                                                                    

“Sadakalar (zekâtlar), Allah’tan bir farz olarak ancak fakirler, düşkünler, zekât toplayan memurlar, kalpleri İslâm’a ısındırılacak olanlarla (özgürlüğüne kavuşturulacak) köleler, borçlular, Allah yolunda cihad edenler ve yolda kalmış yolcular içindir. Allah, hakkıyla bilendir, hüküm ve hikmet sahibidir.” Tevbe/60)

El Mevsua el Fıkhiye 321/23: Borçluya zekât vermenin şartları: “İhtiyacı dışında borcunu ödeyecek zekâtı verilen olsun veya olmasın bir malvarlığına sahip olmaması. Örnek olarak oturduğu ev, yüz bin TL ederse ve onun üzerinde yüz bin TL borç bulunup elli bin TL’lik bir evde oturabilirse evi satılmadan bu borçluya zekât verilmez. Oturduğu ev satılır ve ihtiyacı olan ev alınır ve gerisi ile borcu kapatılır. Malikiler bu görüşü savunurlar. Şayet bir müddet sonra para kazanıp borcu ödeyebilecek durumda ise Şafii mezhebine göre bu konuda farklı iki görüş mevcut olup bir görüşe göre zekât verilmesi caiz olmasıdır.

İkincisi:

Şayet ihtiyaç duyduğun elektrikli ev cihazları buzdolabı ve çamaşır makinesi gibi temel ihtiyaçlardan olup bunları alacak imkânın yoksa bunları alacak parayı zekâttan alabilirsin. Ayrıca kirayı ödeyecek paran yoksa aynı şekilde fakirlik kategorisinde olduğun için zekât alabilirsin.

Çok sıcak bölgelerde yaşayan kimse klima parasını da zekât mallarından alabilir, ılıman memlekette yaşayan bir kimse klima temel ihtiyaç olmadığı itibarıyla zekât olarak alınması caiz değildir.

Üçüncüsü:

Zekâtı hak eden bir fakir olmanız itibarıyla çalıştığınız firma sahibinin izniyle firmanın zekâtından faydalanabilirsiniz.

En iyisini Allah bilir.

Kaynak: İslam Soru-Cevap Sitesi