Allah’a hamd olsun.
Hamd, yalnızca Allah'adır.Âdetin (hayızın) süresinin, en az veya en çok ne kadar olduğu konusunda dînde sâbit bir delil yoktur.
Nitekim değerli âlim Muhammed b. Salih el-Useymîn'e -Allah ona rahmet etsin-:
"Hayızın (âdetin) gün olarak en az ve en çok süresinin ne kadar olduğuna dâir bir sınır var mıdır?"
Diye sorulduğunda, o şöyle cevap vermiştir:
"Doğru olan görüşe göre, âdet (hayız) süresinin en azı ve en çoğu hakkında herhangi bir sınır yoktur. Çünkü Allah Teâlâ şöyle buyurmuştur:
(( وَيَسْأَلُونَكَ عَنِ الْمَحِيضِ قُلْ هُوَ أَذًى فَاعْتَزِلُواْ النِّسَاء فِي الْمَحِيضِ وَلاَ تَقْرَبُوهُنَّ حَتَّىَ يَطْهُرْنَ فَإِذَا تَطَهَّرْنَ فَأْتُوهُنَّ مِنْ حَيْثُ أَمَرَكُمُ اللّهُ إِنَّ اللّهَ يُحِبُّ التَّوَّابِينَ وَيُحِبُّ الْمُتَطَهِّرِينَ222)) [ سورة البقرة الآية: 222]
"(Ey Peygamber!) Sana âdet halinden soruyorlar. De ki: O, bir ezâdır. Onun için âdet halinde kadınlarınızdan ayrılın.Temizleninceye kadar onlara yaklaşmayın (âdet kanı kesilinceye kadar kadınlarla/eşlerinizle cinsel ilişkiye girmeyin). İyice temizlendikleri zaman (âdet kanı kesildikten ve boy abdesti aldıktan sonra), Allah'ın size emrettiği yerden (vaginadan) onlarla birleşin. Şüphesiz ki Allah, hem çok tevbe edenleri sever, hem de çok temizlenenleri sever." (Bakara Sûresi: 222).
Allah Teâlâ, kadınlarla cinsel ilişkiye girmekten yasaklamasının sonunu, bilinen günlere bağlamamış, aksine yasağın sonunu, âdetten temizlenmeye bağlamıştır.İşte bu, yasak hükmünün sebebinin, âdetin (hayızın) olması veya olmamasına delâlet etmiştir. Bu sebeple ne zaman âdet (hayız) bulunursa, o zaman hüküm sâbit olur.Ne zaman âdetten temizlenirse, o zaman âdetin hükümleri ortadan kalkmış olur. Üstelik -zaruret bunun açıklamasını gerekli kıldığıi halde- âdetin, belirli bir süre ile sınırlandırılmasının hiçbir delili de yoktur. Şayet âdetin süresi, herhangi bir yaş ya da zamanla sınırlı olduğu dînen sâbit olsaydı, bu durum, Allah Teâlâ'nın kitabı Kur'an'da ve Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem-'in sünnetinde açıklanmış olurdu.
Buna göre, kadının görmüş olduğu ve kadınlar tarafından bilinen bu kan, belirli bir süre ile sınırlı olmayan âdet (hayız) kanıdır.Ancak kadından, durmadan sürekli akan ya da ayda bir veya iki gün akan kan gibi ise, bu takdirde bu kan, istihâze (özür) kanıdır." (Mecmûu Fetâvâ İbn-i Useymîn; c: 11, s: 271).
Buna göre, âdetten (hayızdan) kesilmeden (temizlenmeden) ve ardından da boy abdesti almadan namaz kılmanız, câiz değildir.Âdet kanın kesildiği iki yolla bilinebilir:
Birincisi: Âdet (hayız) günlerinin bitiminde fercden beyaz akıntının (sıvının) gelmesi ile.
İkincisi: Fercin kandan tamamen temizlenip kuru olması ile.
Bu konuda daha geniş bilgi için:
(5595) nolu sorunun cevabına bakılırsa, orada daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
Allah Teâlâ en iyi bilendir.