Cuma 21 Cemaziyel-Evvel 1446 - 22 Kasım 2024
Türkçe

Öğle namazının farzından önce ve sonra kılınan dörder rekâtlık namazın fazîleti

91290

Yayınlama tarihi : 20-03-2013

Gösterimler : 49487

Soru

Ben, dînî bir yayında (broşürde); öğle namazının farzından önce dört rekât ve farzından sonra da dört rekât namaz kılarsan, kıyâmet günü Allah Teâlâ'nın seni cehennem azabından azat edeceğini okumuştum.
Bu doğru ise, öğle namazında bu sünneti ne zaman kılmalıyım?

Cevap metni

Allah’a hamd olsun.

Evet, öğle namazının farzından önce dört rekât ve farzından sonra da dört rekât namaz kılmak müstehaptır.

Nitekim Ümmü Habibe'den -Allah ondan râzı olsun- rivâyet olunduğuna göre Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem- bu konuda şöyle buyurmuştur:

مَنْ صَلَّى أَرْبَعًا قَبْلَ الظُّهْرِ، وَأَرْبَعًا بَعْدَهَا لَمْ تَمَسَّهُ النَّارُ . [ رواه النسائي والترمذي ]

"Her kim, öğle namazın(ın farzın)dan önce dört rekât ve (farzından) sonra da dört rekât (nâfile) namaz kılarsa, cehennem ateşi onun bedenine dokunmayacaktır." (Nesâî; hadis no: 1817. Tirmizî; hadis no: 428)

Tirmizî'nin lafzında şöyle buyurmuştur:

مَنْ حَافَظَ عَلَى أَرْبَعِ رَكَعَاتٍ قَبْلَ الظُّهْرِ، وَأَرْبَعٍ بَعْدَهَا، حَرَّمَهُ اللَّهُ عَلَى النَّارِ. [ رواه الترمذي وصححه الألباني في صحيح النسائي ]

"Her kim, öğle namazın(ın farzın)dan önce dört rekât, öğle namazın(ın farzın)dan sonra da dört rekât namaz kılarsa, Allah onun bedenini cehennem ateşine haram kılar." (Tirmizî rivâyet etmiş, Elbânî de, Sahih-i Nesâî'de hadisin sahih olduğunu belirtmiştir.)

Bu rekâtlar, öğle namazının müekked sünnetlerinden başka bir namaz değildir. Aksine bu rekâtlar, müekked sünnetlerin tâ kendisidir.

Ancak hiçbir şekilde terk edilmemesi gereken müekked sünnet; öğle namazının farzından önce dört rekât ve farzından sonra iki rekâtlık olan namazdır.

Öğle namazının farzından sonra kılınan dört rekâta gelince, bir kimse, bu hadise göre, bu namazı kılarsa, sünneti yerine getirmiştir ve onun için hayır ümit edilir. Eğer son sünneti, dört değil de sadece iki rekâtla yetinirse, onun için bu da yeterlidir.

İlk sünnetin vakti: Öğle ezânı ile farz namazın arasındaki vakittir.

Son sünnetin vakti: Öğle namazının farzını bitirdikten sonra ikindi ezânına kadar olan vakittir.

Allah Teâlâ en iyi bilendir.

Kaynak: İslam Soru-Cevap Sitesi